Η μη λήψη πρωινού συνδέεται με αυξημένη καρδιαγγειακή θνησιμότητα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “Journal of the American College of Cardiology” διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που δήλωσαν ότι δεν τρώνε ποτέ πρωινό είχαν 87% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, ειδικά από θάνατο που σχετίζεται με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με εκείνους που τρώνε πρωινό καθημερινά, ανεξάρτητα από το σωματικό τους βάρος, του γνωστούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και της κοινωνικοοικονομικής τους κατάστασης.

Αξιολογήθηκαν τα δεδομένα από το 1988 έως το 1994, από την “National Health and Nutrition Examination Survey” των ΗΠΑ και περιέλαβε 6.550 ενήλικες, ηλικίας 40-75 ετών, που κατέγραψαν πόσο συχνά έτρωγαν πρωινό. Από αυτούς, το 5,1% ανέφερε ότι δεν έτρωγε ποτέ πρωινό. 10,9% σπάνια έτρωγε πρωινό, το 25% έτρωγε πρωινό μερικές μέρες και το 59% έτρωγε πρωινό κάθε μέρα. Διαπιστώθηκε συσχέτιση μεταξύ παράλειψης του πρωινού και παραγόντων κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το μεταβολικό σύνδρομο, η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2.

Το πιο σημαντικό εύρημα της μελέτης ήταν η διαπίστωση της σχέσης μεταξύ παράλειψης του πρωινού και του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

 

Πηγή: https://edition.cnn.com/2019/04/22/health/skipping-breakfast-cardiovascular-death-study/