Εποχικότητα φρούτων και λαχανικών. Γιατί είναι σημαντική;

Έλενα Περλεπέ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 Ως Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, συμβουλεύω πάντα τους διαιτώμενους μου, να τρώνε φρούτα και λαχανικά εποχής και τους φαίνεται περίεργο…Στην εποχή μας, λόγω του θερμοκηπίου, βρίσκουμε σε αφθονία φρούτα και λαχανικά που δεν είναι στην εποχή τους κι οι περισσότεροι τα προτιμούν στην καθημερινότητα τους…

Ας δούμε τους λόγους που η εποχικότητα των φρούτων και των λαχανικών είναι σημαντική!

  1. Είναι πιο θρεπτικά!

Τα φρούτα και τα λαχανικά που ωριμάζουν στην εποχής τους έχουν πιο γλυκιά γεύση και φυσικά έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τη θρέψη του οργανισμού μας!

  1. Είναι πιο οικονομικά!

Με εξαίρεση όταν πρωτοβγαίνουν τα εποχικά φρούτα και λαχανικά, που για 1-2 εβδομάδες είναι λίγο πιο ακριβά, μετά είναι οι τιμές μειώνονται και κάνουμε εξοικονόμηση χρημάτων.

  1. Ποικιλία στις επιλογές!

Τα εποχικά φρούτα και λαχανικά μας δίνουν περισσότερες επιλογές στην κατανάλωση τους από το να τρώμε συνέχεια τα ίδια μέσα στον χρόνο.

  1. Ενισχύεται η αγροτική βιομηχανία και η τοπική γεωργία!

Με αυτό τον τρόπο μειώνονται οι μη βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας.

  1. Ενισχύεται η προστασία του περιβάλλοντος!

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εποχής έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον μειώνοντας την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.

 

Tips!

Tip 1: Ψώνισε πάντα φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Tip 2: Ψώνισε πάντα από λαϊκή και τοπικούς παραγωγούς

Tip 3: Διάλεξε φρούτα και λαχανικά που είναι ελαφρώς χτυπημένα, σε ακανόνιστο σχήμα και όχι να μοιάζουν όλα μεταξύ τους και να έχουν ίδιο και γυαλιστερό χρώμα.

Tip 4: Μύρισέ τα… Διάλεξε αυτά που έχουν τη φυσιολογική μυρωδιά του τροφίμου και αν είναι άοσμα απέφυγε τα.