Έλενα Περλεπέ
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Δεν είναι λίγες οι φορές που η απώλεια βάρους στην εμμηνόπαυση φαντάζει δύσκολη ή κι αδύνατη!
Γιατί είναι πιο δύσκολη η απώλεια βάρους κατά την εμμηνόπαυση;
Εμμηνόπαυση ορίζεται η περίοδος ζωής που ξεκινά στη γυναίκα 12 μήνες μετά το τέλος της περιόδου, δηλαδή την πλήρη διακοπή της. Πολλές φορές, συγχέεται με την κλιμακτήριο, που προηγείται της εμμηνόπαυσης.
Είναι πιο σύνηθες η γυναίκα σε εκείνη τη φάση της ζωής της, να παρατηρεί αύξηση του σωματικού βάρους, αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους, τοπικό πάχος σε γλουτούς και λεκάνη αλλά κυρίως στην περιοχή της κοιλιακής χώρας, κάτι που οι επιστήμονες ονομάζουμε κεντρική ή ανδρογενή παχυσαρκία.
Αυτό συμβαίνει διότι μειώνεται η αναπαραγωγή οιστρογόνων στο σώμα, που με τη βοήθεια της χοληστερόλης του αίματος και άλλων ορμονών, έχουμε την περίοδο. Για αυτό κιόλας παρατηρείται μια διαφοροποίηση ή κι άνοδος στο λιπιδαιμικό προφίλ της γυναίκας, εκτός από τις πολλές άλλες αλλαγές που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ευθύνονται για τη δυσκολία απώλειας βάρους κατά την εμμηνόπαυση:
Ορμονικές διαταραχές: Τα υψηλά αλλά και τα πολύ χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και κυρίως σωματικού λίπους.
Διαταραγμένη ποιότητα ύπνου: Κυρίως λόγω εμφάνισης συμπτωμάτων όπως έντονη εφίδρωση και εξάψεις. Η διαταραγμένη ποιότητα ύπνου κι ο μη επαρκής ύπνος σχετίζονται με αύξηση του σωματικού βάρους.
Απώλεια οστικής μάζας, εμφάνιση οστεοπενίας ή οστεοπόρωσης: Παρατηρείται σταδιακή απώλεια μυϊκής μάζας, μείωση του μεταβολικού ρυθμού και των καύσεων με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση σωματικού βάρους και λίπους.
Ινσουλινοαντίσταση: Μια σύγχρονη μάστιγα, που στο συγκεκριμένο στάδιο της ζωής της γυναίκας είναι πιο έντονη και δυσκολεύει την απώλεια βάρους.
Παρατηρείται συνήθως αύξηση του σπλαχνικού λίπους, αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου, Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, υπέρταση , καρδιοπάθειες κ.α.
Ποια διατροφή θα με βοηθήσει να χάσω βάρος;
Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε ότι οι ανάγκες της κάθε γυναίκας είναι διαφορετικές, όπως ο τρόπος ζωής, η παθολογική κατάσταση κι η γενική κατάσταση υγείας, η φαρμακευτική αγωγή και πολλοί άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβει υπόψη του ο Επιστήμονας Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. Εκείνος είναι ο καθόλα αρμόδιος ειδικός προκειμένου να διαχειριστεί με ασφάλεια τη βελτίωση της συνολικής εικόνας του σώματός σου αλλά και της υγείας σου. Μην κάνεις βιαστικές κινήσεις που τελικά θα σε απογοητεύσουν!
Δες παρακάτω μερικά tips που θα σε βοηθήσουν:
- Κατανάλωσε ημίπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα
- Κατανάλωσε άφθονα φρούτα και λαχανικά εποχής, τουλάχιστον 5 μερίδες με ποικιλία
- Πες ΝΑΙ στα όσπρια, 2-3 φορές την εβδομάδα
- Πες ΝΑΙ στα λιπαρά ψάρια ( γαύρος, σαρδέλα, σολομός, τόνος, λαβράκι, τσιπούρα), 2-3 φορές την εβδομάδα
- Πες ΝΑΙ στους ξηρούς καρπούς, φρόντισε να είναι ωμοί και ανάλατοι όμως!
- Πες ΝΑΙ σε ροφήματα καφεΐνης όπως ο καφές και το πράσινο τσάι. Προσοχή στην κατανάλωση ζάχαρης και γλυκαντικών ουσιών!
- Ασκήσου! Βάλε την καθημερινή άσκηση στη ζωή σου, περπάτησε καθημερινά σε γρήγορο ρυθμό και πρόσθεσε άσκηση με αντιστάσεις όπως το pilates, TRX, κολύμπησε
- Έλεγξε τις μερίδες σου! Το μέγεθος της μερίδας παίζει ρόλο, ιδιαίτερα αν έχεις καθιστική ζωή!
Αυτά είναι μερικά από αυτά που μπορείς να κάνεις, ενημερώσου από έναν Επιστήμονα Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, που μαζί με τις μετρήσεις, αξιολογήσεις και τις αναλύσεις που θα κάνει, θα έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα πως να σε βοηθήσει σωστά!
Μη ξεχνάς, είναι μια αλλαγή σημαντική στη ζωή σου και σημαίνει ότι πρέπει να φροντίζεις περισσότερο τον εαυτό σου, να βάλεις προτεραιότητες την υγεία, το σώμα και την ψυχολογία σου και μη διστάζεις να απευθυνθείς στους ειδικούς να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα αλλά και στην ψυχολογία σου!