Χριστίνα Παπαθεοδώρου
Τελειόφοιτη φοιτήτρια Διατροφής & Διαιτολογίας
Είναι γνωστό πως πολλοί είναι οι άνθρωποι που νοσούν από διαβήτη, ο οποίος αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στην εποχή μας. Πόσα γνωρίζουμε ωστόσο για αυτόν;
Ο διαβήτης αποτελεί μία χρόνια μεταβολική νόσο η οποία, με την πάροδο του χρόνου, προκαλεί σημαντικές βλάβες στην καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα μάτια, τα νεφρά και τα νεύρα. Βασικό χαρακτηριστικό του αποτελούν τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης (ή σακχάρου). Εντοπίζονται διάφοροι τύποι διαβήτη με πιο γνωστούς δύο, ο ΣΔ1 και ΣΔ2.
Ο ΣΔ1 πρόκειται για μία χρόνια ασθένεια κατά την οποία το πάγκρεας δεν είναι σε θέση να παράγει από μόνο του μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης. Ο ΣΔ2 είναι ο πιο διαδεδομένος και συνήθως προσβάλλει τους ενήλικες. Προκαλείται από τον οργανισμό, ο οποίος είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, είτε γίνεται ανθεκτικός σε αυτήν.
Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος είναι τα εξής: διαρκές έντονο αίσθημα πείνας και δίψας, συχνοουρία, αλλαγές στην όραση, απώλεια βάρους και κόπωση.
Όσον αφορά τους τρόπους πρόληψης του διαβήτη, προς το παρόν, για τον τύπου 1 δεν έχει εντοπιστεί κάτι που μπορεί να γίνει ώστε να αποφευχθεί αλλά μόνο να διαχειριστεί από τον ίδιο τον ασθενή και μια ομάδα ειδικών στην εκπαίδευσή του. Ωστόσο, για τον τύπου 2 ισχύει πως μία καλή ποιότητα ζωής μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας να εμφανιστεί η νόσος.
Πιο συγκεκριμένα, προωθούνται η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και η διαχείριση αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης.
Στο συγκεκριμένο άρθρο θα ασχοληθούμε με τη σχέση που, αποδεδειγμένα, έχει η αντιμετώπιση του Διαβήτη 2 με την υιοθέτηση του προτύπου Μεσογειακής Διατροφής. Πόσο μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπισή του και με ποιον τρόπο;
Έρευνες έχουν δείξει πως η Μεσογειακή Διατροφή συμβάλλει στην καταπολέμηση του Διαβήτη τύπου 2. Πρόκειται για ένα μοντέλο διατροφής που εστιάζει στην κατανάλωση φρέσκου παρθένου ελαιόλαδου, φρούτων και λαχανικών, δημητριακών, ξηρών καρπών και περιορίζει την κατανάλωση γλυκών.
Πιο συγκεκριμένα, η Μεσογειακή διατροφή περιέχει τροφές που είναι πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά (βλέπε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, αυγά) και προωθεί την κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης. Επιπλέον, στο συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής εντοπίζεται αυξημένη κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης, όπως το κοτόπουλο και το ψάρι. Όλες αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά με αποτέλεσμα να μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και του σακχάρου.
Επιπλέον, η Μεσογειακή Διατροφή έχει ως προτεραιότητα την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή διατροφική αξία και αποφεύγει αυτή των επεξεργασμένων τροφίμων. Έχει αποδειχθεί πως η συγκεκριμένη διατροφή, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση ενός μεσογειακού τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει μείωση του στρες, άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και διατροφή με χαμηλά κορεσμένα λιπαρά, συμβάλλουν στον γλυκαιμικό έλεγχο και στη βελτίωση ποιότητας ζωής.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έρευνες διαπίστωσαν πως η μακροχρόνια εφαρμογή της Μεσογειακής Διατροφής σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά ύφεσης του διαβήτη και αντιμετώπιση αυτού χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Πρόκειται για μία διατροφή η οποία όχι μόνο βοηθά όσους πάσχουν από διαβήτη αλλά δρα και προληπτικά έναντι στην εμφάνισή του.
Εσύ είχες καταλάβει την πραγματική αξία της Μεσογειακής Διατροφής;
ΠΗΓΕΣ:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32726990/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32290535/
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes