Έλενα Περλεπέ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Η Βιταμίνη D είναι ο γενικός όρος για την εργοκαλσιφερόλη  (βιταμίνη D2), η οποία βρίσκεται στα φυτά και την χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3) που παράγεται με τη δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα. Και οι δύο μορφές μεταφέρονται διαμέσου της συστηματικής κυκλοφορίας στο ήπαρ, όπου μετατρέπονται σε  25-υδροξυβιταμίνη D, και στη συνέχεια στους νεφρούς όπου μεταβολίζονται σε 1,25-διυδροξυβιταμίνη D, η οποία αποτελεί και την ενεργό μορφή της βιταμίνης.

Η ενδογενής παραγωγή βιταμίνης είναι πολύ σημαντική στην διαιτητική πρόσληψη. Η βιταμίνη D διατηρεί τη συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα, αυξάνοντας την απορρόφηση του από το έντερο και μειώνοντας τη νεφρική απέκκριση. Με άλλα λόγια, η βιταμίνη D συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής μάζας και στην ισορροπία ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D παρατηρείται σε περίπτωση ανεπαρκούς έκθεσης του ήλιου, για αυτό τον λόγο είναι γνωστή και ως η βιταμίνη του ήλιου. Η ανεπάρκεια της προκαλεί ραχίτιδα στα παιδιά και οστεομαλακία στους ενήλικες.

Αναφορικά με τη νόσο του COVID-19, παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα, διεξάγονται ήδη μελέτες για πιθανή συσχέτιση με την επάρκεια της βιταμίνης D. Σε κάθε περίπτωση, είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D αυξάνει την προστατευτική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την αντίσταση των πνευμόνων σε λοιμώξεις, όπως η γρίπη.

H επαρκής σε θρεπτικά συστατικά διατροφή συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Δεν υπάρχει κάποια διατροφή ή κάποιο μεμονωμένο θρεπτικό συστατικό να σας οχυρώσει ώστε να μην “κολλήσετε” τον SARS-CoV-2. Τα μικροθρεπτικά συστατικά στις δοσολογίες που εμπεριέχονται στα συνήθη τρόφιμα που καταναλώνουμε ΔΕΝ ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η συμπληρωματική ενίσχυση βιταμίνης D  και αν μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην συμπτωματολογία της COVID-19 ΔΕΝ έχει επιστημονικά έως τώρα διερευνηθεί.