Τεστ δυσανεξίας: Αλήθεια ή ένας πολύ έξυπνος «μαρκετίστικος» όρος;

Έλενα Περλεπέ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Όλοι οι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι ανά διαστήματα ακούμε για τα περιβόητα τεστ δυσανεξίας. Τι ακριβώς είναι, ότι το έκαναν κάποιοι γνωστοί και είδαν θεαματικά αποτελέσματα και έχασαν αρκετά κιλά, ότι «ξεμπλοκάρει» τον μεταβολισμό και πολλές τέτοιες αντιλήψεις… Είναι αλήθεια όμως….;;;

Όχι….!

Δεν είναι αλήθεια, δεν είναι τα πράγματα ακριβώς έτσι.

 

Τι υπόσχονται αυτά τα τεστ;

Την εύρεση τροφών που ενοχοποιούνται για τη δυσκολία απώλειας βάρους του διαιτώμενου. Έχουμε ακούσει πολλά, εμείς οι Διαιτολόγοι, να αποκλείονται τρόφιμα όπως το μαρούλι, η ντομάτα, το ψάρι, το μπρόκολο ή και ολόκληρες ομάδες τροφίμων και σε κάποιες περιπτώσεις να επιτρέπεται ο διαιτώμενος να καταναλώνει πιο άφοβα αρνί, κατσίκι και τρόφιμα που γενικά χρειάζεται μέτρο στη συχνότητα κατανάλωσης ενός διαιτολογίου, με τελικό σκοπό την απώλεια βάρους. Ο διαιτώμενος αποκλείει από το διαιτολόγιο του τα εν λόγω τρόφιμα, που υποδεικνύει ή και βγάζει διαιτολόγιο ο ειδικός που κάνει την εξέταση και ο διαιτώμενος εφαρμόζοντας αυτή την τακτική αδυνατίζει!

Τι είναι η τροφική δυσανεξία;

Ορίζεται ως η επαναλαμβανόμενη αντίδραση του οργανισμού σε ένα τρόφιμο ή κάποιο συστατικό του τροφίμου. Τα συνήθη συμπτώματα είναι: φούσκωμα, δυσπεψία, καούρα, διάρροια, τυμπανισμός, κοιλιακό άλγος, πονοκέφαλος και μια γενικότερη δυσφορία στον οργανισμό. Οι επιστημονικά αναγνωρισμένες τροφικές δυσανεξίες είναι: η δυσανεξία στη γλουτένη, η δυσανεξία στη λακτόζη και η δυσανεξία στη φρουκτόζη, οι οποίες δεν έχουν ουδεμία σχέση με τη ρύθμιση ή την απώλεια σωματικού βάρους.

Μέθοδοι που γίνεται τελικά η διάγνωση της τροφικής υπερευαισθησίας.

Συνήθως χρησιμοποιούνται διάφορα διαγνωστικά τεστ για την εύρεση της υπερευαισθησίας του τροφίμου και συνήθως είναι λανθασμένοι. Ποια είναι αυτά τα τεστ;

  1. Εξέταση αίματος IgG αντισωμάτων: αυτή η εξέταση αίματος ανιχνεύει αντισώματα IgG που υπάρχουν στο αίμα. Θεωρείται ότι αύξηση των IgG κατόπιν κατανάλωσης ενός τροφίμου υποδηλώνει υπερευαισθησία στο τρόφιμο αυτό. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, και δεν συνιστάται ως διαγνωστικό εργαλείο.
  2. Ηλεκτροδερματικό (Vega) τεστ: μετρά την ηλεκτρομαγνητική αγωγιμότητα στο σώμα. Το ένοχο τρόφιμο θα παρουσιάσει μια πτώση στην ηλεκτρομαγνητική αγωγιμότητα. Δεν έχει επιστημονική βάση.
  3. Λευκοκυτταρικό ή κυτταροτοξικό τεστ: είναι ένα τεστ αίματος όπου τα λευκά αιμοσφαίρια αναμειγνύονται με το ύποπτο τρόφιμο και αν διογκωθούν αυτό υποδηλώνει πιθανή υπερευαισθησία στο τρόφιμο. Δεν έχει επιστημονική βάση.
  4. Κινησιολογία: βασίζεται στην ιδέα ότι ορισμένα τρόφιμα προκαλούν μια ανισορροπία της ενέργειας στο σώμα, που ανιχνεύεται από τη δοκιμή της απόκρισης του μυός. Το άτομο κρατά το ύποπτο τρόφιμο που βρίσκεται σε ένα γυάλινο φιαλίδιο και ο επαγγελματίας υγείας ελέγχει την ανταπόκριση των μυών. Το αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει στο να αποκλειστούν πολλά τρόφιμα από τη διατροφή, ωστόσο μελέτες δείχνουν ότι αυτή η δοκιμή δεν είναι τίποτα παραπάνω από καθαρή τύχη.
  5. Ανάλυση τρίχας: μια μικρή τούφα από τα μαλλιά στέλνεται σε ένα εργαστήριο και τα ενεργειακά πεδία στα μαλλιά σαρώνονται. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται με άλλα δεδομένα για τον προσδιορισμό μιας τροφικής υπερευαισθησίας. Δεν έχει επιστημονική βάση.
  6. Δοκιμή παλμού: στην περίπτωση αυτή λαμβάνεται ο παλμός πριν την κατανάλωση φαγητού και έπειτα 15 λεπτά μετά την κατανάλωσή του. Αύξηση 10 παλμών ανά λεπτό υποδηλώνει τροφική δυσανεξία. Δεν έχει επιστημονική βάση.

 

Η μόνη μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει τον διαιτώμενο στον εντοπισμό της τροφικής υπερευαισθησίας είναι ο αποκλεισμός τροφίμου από το διαιτολόγιο του για ένα χρονικό διάστημα και η σταδιακή επανένταξη του από ειδικό Επιστήμονα Διαιτολόγο-Διατροφολόγο.

 

Ο μόνος αρμόδιος και υπεύθυνος σχετικά με τις τροφές και τη σύνταξη διαιτολογίων για διάφορες καταστάσεις είναι αποκλειστικά και μόνο ο Επιστήμονας Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με αναγνωρισμένο πτυχίο από το κράτος και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Μην εμπιστεύεστε στον οποιοδήποτε, που δεν είναι αρμόδιος για τη διατροφή σας, την υγεία σας!

Είναι αξιόπιστα τελικά αυτά τεστ;

Αν ακόμα, δεν έχετε πάρει απάντηση…

  • Αν ήταν αξιόπιστα αυτά τα τεστ, δε θα ήταν διαθέσιμα στη φαρέτρα της επιστημονικής διαιτολογικής πρακτικής του διαιτολόγου; Δε θα λυνόταν πιο εύκολα το θέμα της διαχείρισης της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας;

Υπάρχει επίσημη Υπουργική Απόφαση από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τα τεστ δυσανεξίας που βγήκε στις 24/08/2016 προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες: (https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A96%CE%924465%CE%A6%CE%A5%CE%9F-%CE%96%CE%A68?inline=true)

  • Αυτό που τελικά συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι πως ο διαιτώμενος καταναλώνει λιγότερες θερμίδες και προφανώς λιγότερη περιεκτικότητα τροφίμων πλούσια σε γλουτένη ή λακτόζη, από ότι συνήθιζε, και φυσικά έρχεται το αδυνάτισμα και ο διαιτώμενος πιστεύει ότι ευθύνεται ο αποκλεισμός ή ο περιορισμός των συγκεκριμένων τροφών.

Άρα, πρόκειται για έναν καθαρά πολύ έξυπνο «μαρκετίστικο» όρο, που κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την ανάγκη του κόσμου να χάσουν βάρος και εξατμίζεται το πορτοφόλι του ανυποψίαστου πολίτη.

Remind

Μαγικές λύσεις, εύκολες, γρήγορες και χωρίς να καταβάλεις μια προσπάθεια να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου, δεν υπάρχουν… Μην εμπιστεύεσαι την υγεία σου, σωματική και ψυχική, σε ανθρώπους που δεν είναι ειδικοί, μη χάνεις χρόνο, χρήματα και ταλαιπωρείσαι ψυχολογικά για να λύσεις το θέμα της απώλειας βάρους. Ο Επιστήμονας Διαιτολόγος-Διατροφολόγος έχει την κατάλληλη επιστημονική κατάρτιση να σε βοηθήσει και να είναι δίπλα σου, αρωγός, στην προσπάθεια σου!