Έλενα Περλεπέ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Ως Διαιτολόγος-Διατροφολόγος που παρακολουθώ και παιδιά, είτε μικρότερα είτε στην εφηβεία, παρατηρώ λανθασμένες διατροφικές συνήθειες στον τρόπο που τρέφεται το παιδί. Μια από τις συνηθισμένες λανθασμένες διατροφικές συμπεριφορές είναι η παράλειψη πρωινού γεύματος για το σχολείο ή το ότι φεύγει το παιδί νηστικό, μόνο με ένα ποτήρι γάλα!

Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους: αργεί το παιδί να ξυπνήσει, έλλειψη χρόνου το πρωί στους γονείς, αντιδράσεις, πρακτικοί δύσκολοι λόγοι (μεταφορά του παιδιού με σχολικό σε ιδιωτικό σχολείο, άρα όλα γίνονται γρήγορα και αρκετά νωρίς!) κ.α. Όποιοι και να είναι οι λόγοι, θα πρέπει να αφιερωθεί χρόνος το παιδί να φάει πρωινό γεύμα στο σπίτι, με ηρεμία και σχετική άνεση χρόνου, λόγω ανάπτυξης και της καλύτερης λειτουργίας του οργανισμού. Είναι κάτι που πρώτα εκπαιδεύω γονείς και παιδιά, να αρχίζουν να αλλάζουν!

 

Πρωινό και σχολική απόδοση!

Ο πρώτος και βασικότερος λόγος είναι ότι πρέπει το παιδί να καταναλώσει πρωινό γεύμα, καθώς ο οργανισμός του είναι για πολλές ώρες σε νηστεία και απαιτείται ενέργεια μέσω της τροφής για να λειτουργήσει μετά τη νυχτερινή κατάκλιση. Έτσι, αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι υδατάνθρακες! Φυσικά, το πρωινό γεύμα χαρακτηρίζεται και πρέπει να είναι ένα ολοκληρωμένο γεύμα, με όλα τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά σε βιταμίνες, μέταλλα, μακροθρεπτικά συστατικά και κατάλληλο σε θερμίδες.

Δεν ξεχνάμε, ότι το παιδί μέχρι την ενηλικίωση του, βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης! Αυτό δε σημαίνει ότι το παιδί μόνο ψηλώνει, αλλά και πως αναπτύσσονται πολλές εγκεφαλικές, γνωσιακές λειτουργίες, οι δεξιότητες και οι ικανότητες του παιδιού, όλες οι λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, σωματική και πνευματική οξυδέρκεια και πολλά άλλα. Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στη φάση της ανάπτυξης αποτελούν ο σίδηρος, το ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, η βιταμίνη C και φυσικά όχι μόνο αυτά.

Η κατανάλωση πρωινού έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη γνωσιακή ικανότητα του παιδιού, στη μνήμη, στη συμμετοχή του παιδιού στο μάθημα, στην προσοχή, στην αντίληψη και στη σχολική επίδοση, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση και την ψυχοκοινωνική λειτουργία του παιδιού.

Παιδιά που καταναλώνουν συστηματικά πρωινό, φαίνεται ότι έχουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο από τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό γεύμα. Η θετική επίδραση του πρωινού στην σχολική απόδοση μπορεί να εξηγηθεί από την παροχή θρεπτικών συστατικών στο κεντρικό νευρικό σύστημα και από την μείωση της πείνας του παιδιού τις πρωινές ώρες. Η πείνα συνδέεται με άσχημη συναισθηματική κατάσταση, αρνητική συμπεριφορά, καθώς και με μειωμένη ακαδημαϊκή απόδοση.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό, όχι μόνο έχουν μειωμένη πνευματική απόδοση, αλλά καθυστερούν να πάνε στο σχολείο και κάνουν περισσότερες απουσίες σε σχέση με τα παιδιά που τρώνε πρωινό σε τακτική βάση.

Βιβλιογραφικά δεδομένα για την κατανάλωση πρωινού και την σχολική απόδοση των παιδιών δείχνουν ότι:

  • Τα παιδιά που τρώνε πρωινό εμφανίζουν βελτιωμένη γνωσιακή λειτουργία, προσοχή και μνήμη.
  • Τα παιδιά που τρώνε ένα πλήρες πρωινό, σε σύγκριση με παιδιά που τρώνε με ένα έλλειπες πρωινό, κάνουν λιγότερα λάθη και είναι πιο γρήγορα στα μαθηματικά.
  • Τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό έχουν μικρότερη ικανότητα να διακρίνουν διαφορές μεταξύ παρόμοιων εικόνων, κάνουν περισσότερα λάθη και έχουν πιο αργή μνήμη ανάκλησης.
  • Τα παιδιά που νιώθουν πείνα στο σχολείο έχουν χαμηλότερες βαθμολογίες στα μαθηματικά.
  • Τα παιδιά που νιώθουν πείνα είναι πιο πιθανό να είναι υπερκινητικά ή αφηρημένα και αργοκίνητα στο σχολείο.

Δικαίως λοιπόν, το πρωινό γεύμα χαρακτηρίζεται ως το βασικότερο γεύμα της ημέρας καθώς εφοδιάζει τον οργανισμό του παιδιού με σωστή ενέργεια, αρκεί και οι επιλογές πρωινού να είναι πιο προσεγμένες και να αποτελεί ολοκληρωμένο γεύμα!