Έλενα Περλεπέ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Με την ακρίβεια που υπάρχει γύρω μας σε όλα, στον τρόπο ζωής μας, στη διασκέδαση μας, στις καθημερινές μας ανάγκες για εμάς και τα παιδιά μας αλλά και στα τρόφιμα, όλοι μας έχουν αγανακτήσει! Ως Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, το αντιμετωπίζω καθημερινά καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που με ρωτάτε για τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής που κάποια πια είναι απλησίαστα! Τι μπορώ να σας πω εγώ λοιπόν, κατανοώ και προσπαθώ να σας βρίσκω λύσεις!
Πως θα συντηρήσεις τρόφιμα για μεγαλύτερο διάστημα και θα κάνεις εξοικονόμηση χρημάτων!
- Οργανώσου!
Άνοιξε τα ντουλάπια της κουζίνας σου και δες τι έχεις αποθηκεύσει και δεν έχεις αξιοποιήσει. Βάλε προτεραιότητα στα τρόφιμα που λήγουν πιο σύντομα και φτιάξε κάτι που έχεις στη διάθεσή σου με τα υλικά που διαθέτεις! Όσοι με επισκέπτεστε στο διαιτολογικό μου γραφείο, ξέρετε πολύ καλά ότι δίνω σημασία σε αυτό και σας λέω να έρθετε με λίστα!
- Προγραμμάτισε τα γεύματα της εβδομάδας σου!
Μαζί με τα τρόφιμα που διαθέτεις ήδη, και ίσως με κάποια που θα κάνεις έξτρα, μαγείρεψε με ότι έχεις για όλη την εβδομάδα.
- Έλεγξε τις ποσότητες μαγειρέματος!
Προσπάθησε να μαγειρέψεις τόσο όσο χρειάζεται κι όχι αρκετά παραπάνω ποσότητες που θα σου περισσέψουν.
- Σου περίσσεψε φαγητό, τι το κάνεις;
Ανάλογα το φαγητό που σου περίσσεψε μπορείς κάποιες ομάδες τροφίμων να τις αποθηκεύσεις στην κατάψυξη ή να δημιουργήσεις/συμπληρώσεις άλλο φαγητό.
- Οργάνωσε τη λίστα με τα ψώνια σου!
Πήγαινε με οργανωμένη λίστα με τα τρόφιμα που σου λείπουν κι αγόρασε όσα χρειάζεσαι για την εβδομάδα σου.
- Τι κάνεις με τις προφορές που βρίσκεις;
Θα σου πω ότι κάνω κι εγώ! Αγόρασε τρόφιμα που βρίσκεις σε προσφορά, αρκεί να μην είναι ευπαθή. Προτίμησε προϊόντα προσφοράς που αφορούν την αποθήκευση στο ντουλάπι ή στην κατάψυξη και σε μια δύσκολη χρονικά στιγμή για εσένα, αξιοποιείς το τρόφιμο. Το κάνω κι εγώ πολλές φορές λόγω φόρτου εργασίας.
Η κατάψυξη θα γίνει φίλος σου!
Ξέρεις ότι μπορείς να αξιοποιήσεις την κατάψυξη στο έπακρο; Αν έχεις τέτοιες εικόνες, ίσως να το έκανε και η γιαγιά σου! Σε ενημερώνω ότι εγώ το κάνω συνέχεια, για την ακρίβεια είναι ο βασικό μου τρόπος αποθήκευσης μαζί με το ντουλάπι κουζίνας.
Πως μπορείς να το κάνεις και σε ποια τρόφιμα;
Λαχανικά
Πράσο, κρεμμύδι φρέσκο, πιπεριές, ντομάτες, σάλτσα ντομάτας, φοινόκιο, καρότα, σέλινο και σελινόριζα, μαϊντανός, σέλερυ, άνηθος, μάραθος είναι κάποια από τα λαχανικά που μπορείς να αποθηκεύσεις στην κατάψυξη. Πως; τα τεμαχίζεις σε μικρότερα κομμάτια και σε αεροστεγή σακούλα τροφίμων τα αποθηκεύεις και συντηρούνται στην κατάψυξη.
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Ναι, και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποθηκεύονται στην κατάψυξη. Το γάλα που περίσσεψε ή αντίστοιχα τα τυριά με την κατάλληλη συσκευασία αποθηκεύονται στην κατάψυξη και τα χρησιμοποιείς για μια παρασκευή που θέλεις να κάνεις άλλη φορά.
Κρέας και πουλερικά
Φρέσκα και νωπά, τα τεμαχίζεις σε μικρότερες ποσότητες και με αεροστεγή σακούλα τροφίμων τα καταψύχεις.
Ψάρια και Θαλασσινά
Φρέσκα και νωπά, προσθέτεις λίγο νερό στη σακούλα τροφίμων και τα καταψύχεις αντίστοιχα.
Ψωμί, ζύμες, κέικ και πίτες ταψιού
Ψωμί:
Το κόβεις σε φέτες και το αποθηκεύεις στις σακούλες τροφίμων σε μικρότερες ποσότητες. Προσωπικά, το κάνω χρόνια και βάζω περίπου ανά σακουλάκι τις φέτες ψωμιού που θα χρησιμοποιήσω την ημέρα.
Ζύμες, κέικ και πίτες:
Κάνουμε μεριδοποίηση και καταψύχονται.
Φαγητό που περίσσεψε
Σ’ ένα τάπερ κατάλληλο για την κατάψυξη και χωρίζοντας σε μερίδες το φαγητό που περίσσεψε, μπορείς να το καταψύξεις. Προσοχή: Αν ένα τρόφιμο χρησιμοποιηθεί από την κατάψυξη για να το αποθηκεύσεις πάλι με αυτόν τον τρόπο, πρώτα πρέπει να μαγειρευτεί, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά από περίπου 2-3 ώρες το καταψύχεις.
Tip 1: Με την μεριδοποίση, μπορείς τα περισσότερα τρόφιμα, να τα αποθηκεύσεις για περίπου 1 χρόνο.
Tip 2: Μπορείς να επενδύσεις σε έναν καταψύκτη για να έχεις περισσότερο χώρο αποθήκευσης. Θα σου βγει πιο οικονομικά και θα έχεις πάντα διαθέσιμα τρόφιμα προς αξιοποίηση.
Tip 3: Τρόφιμα όπως, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας και πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά, ψωμί, ζύμες, κέικ και πίτες ταψιού, από την κατάψυξη πρέπει να περάσουν στη συντήρηση και από τη συντήρηση αποψυγμένα πια τα χρησιμοποιούμε.
ΠΟΤΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΣΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΟΥ ΜΑΣ. Πάντα μιλάμε για φυσιολογική απόψυξη των τροφίμων μας.