Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής & Επισιτισμού 2023!
Έρευνα: Η ακρίβεια άλλαξε τις διατροφικές μας συνήθειες!
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει στα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας με συστάσεις στα νοικοκυριά των κρατών. Ωστόσο, τα νοικοκυριά στην Ελλάδα έχουν προνοήσει, καθώς ήδη 2 στους 3 έχουν μειώσει εδώ και μήνες την κατανάλωση ρεύματος αλλά και τις αγορές τροφίμων.
Η οικονομική κρίση είναι εδώ και καιρό καθώς σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, το 83% των Ελλήνων αναβάλλουν προσωπικές αγορές ή κατευθύνονται σε οικονομικότερες εναλλακτικές προϊόντων.
Η πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών φανερώνει τη σημαντική επιρροή των καταναλωτών ως προς τις αγοραστικές τους συνήθειες από τη συνεχιζόμενη διεθνή κρίση στην ενέργεια και στην ακρίβεια.
Η κατανάλωση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία
Σύμφωνα με την έρευνα ΙΕΛΚΑ, εκτός των υπόλοιπων περικοπών που έχουν προβεί οι Έλληνες καταναλωτές, το 54% (έναντι 55% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου.
Πιο συγκεκριμένα:
- Το 84% του κοινού δηλώνει ότι κυνηγάει περισσότερο προσφορές κι εκπτώσεις(έναντι 79% στη μέτρηση του Απριλίου 2022), άλλωστε η μέση εξοικονόμηση των καταναλωτών από τις προσφορές και τις εκπτώσεις στο σουπερμάρκετ, σταθερά ξεπερνά το 13%.
- Το 75% δηλώνει ότι επιλέγει οικονομικότερες ή φθηνότερες επιλογές προϊόντων, κάτι που αποδεικνύεται από την αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας το πρώτο τρίμηνο του 2022, η οποία πλησιάζει το 10%.
- Το 67% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου (έναντι 61% στη μέτρηση του Απριλίου).
Σημαντικές αλλαγές στη διατροφή των Ελλήνων την τελευταία δεκαετία όσον αφορά τις δαπάνες και την κατανάλωση καταδεικνύει έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της μηνιαίας χρηματικής δαπάνης δείχνουν: αύξηση στη δαπάνη των αγορών σε βασικές πηγές υδατανθράκων, ενδεικτικά αύξηση της δαπάνης για ψωμί και είδη αρτοποιίας 12%. Επίσης, δείχνουν μείωση της δαπάνης για πηγές πρωτεΐνης, (ενδεικτικά το μοσχαρίσιο κρέας μείωση 18% και το κρέας από αιγοπρόβατα μείωση 40%), μείωση της δαπάνης σε γαλακτοκομικά (ενδεικτικά το νωπό φρέσκο γάλα με μείωση 30%), μείωση της δαπάνης για ελαιόλαδο 17%, μείωση της δαπάνης για φρούτα 7%, για λαχανικά 43%, αλλά αύξηση στα όσπρια κατά 44% και στους ξηρούς καρπούς κατά 48%. Μείωση καταγράφεται στη δαπάνη για μη αλκοολούχα ποτά κατά 9%, αλλά αύξηση της δαπάνης για αλκοολούχα ποτά κατά 68%.
Πηγή: ΙΕΛΚΑ