Έλενα Περλεπέ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται διάφορα δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα από την κατανάλωση ζωικού γάλακτος (φούσκωμα στην κοιλιά, πόνος στο στομάχι, διάρροια ή/και αυξημένη παραγωγή αερίων από το έντερο). Οι αντιδράσεις αυτές οφείλονται είτε σε δυσανεξία στην λακτόζη είτε σε αλλεργικές αντιδράσεις στην πρωτεΐνη του γάλακτος. Η δυσανεξία στην λακτόζη προκαλείται από την έλλειψη λακτάσης, το οποίο είναι ένζυμο που διασπά την λακτόζη . Υπάρχει όμως λύση…Τα άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα καταναλώνοντας γάλα με μειωμένη λακτόζης ή σχεδόν χωρίς λακτόζη.
Μια άλλη εναλλακτική θα μπορούσε να είναι η κατανάλωση ροφημάτων, και όχι γάλατα, φυτικής προέλευσης… Ας τα δούμε πιο αναλυτικά…
Γάλα σόγιας
Διατροφικά είναι κοντά στο αγελαδινό γάλα. Περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης (3,5%), όπως το αγελαδινό γάλα, 2% λιπαρά, υδατάνθρακες, νάτριο, σίδηρο, ριβοφλαβίνη, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Στερείται της πρωτεΐνης «καζεΐνη» και είναι μια καλή πηγή λεκιθίνης και βιταμίνης Ε. Επίσης, είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.
Γάλα αμυγδάλου
Περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπος 2,2%. Δεν περιέχει λακτόζη, χοληστερόλη, αλάτι και γλουτένη και στο εμπόριο θα το βρούμε με προσθήκη ζάχαρης ή και χωρίς. Είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες και ακόρεστα λιπαρά οξέα.
Γάλα βρώμης
Περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και 1,3% λιπαρά και δεν περιέχει λακτόζη και χοληστερόλη.
Γάλα ρυζιού
Το γάλα ρυζιού δεν περιέχει χοληστερόλη και λακτόζη, ενώ ενδείκνυται για άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη ή είναι αλλεργικοί στη σόγια ή πάσχουν από προβλήματα του πεπτικού συστήματος. Περιέχει ελάχιστες πρωτεΐνες, αλλά συνιστάται ως εναλλακτική πρόταση σε όσους αθλούνται, διότι είναι πλούσιο σε σάκχαρα, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Είναι ιδιαίτερα εύπεπτο και ελαφρύ.
Τα γάλατα που προέρχονται από δημητριακά, όπως το ρύζι ή από καρπούς όπως το αμύγδαλο, έχουν, τα τελευταία χρόνια, κερδίσει μεγάλη μερίδα του κοινού, χωρίς να προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά που παίρνουμε από τα γάλατα ζωικής προέλευσης.
Είναι υποδεέστερα από τα ζωικά γάλατα, καθώς περιέχουν λιγότερη πρωτεΐνη και λιπαρά. Επίσης, τα περισσότερα γάλατα φυτικής προέλευσης ονομάζονται ως «ροφήματα» που αυτός ο προσδιορισμός υποδεικνύει ότι έχει πολύ μικρότερη αναλογία του καρπού όπου αναφέρεται το γάλα, είναι σε σκόνη και περιέχει αρκετή ζάχαρη. Με άλλα λόγια, δεν ανήκουν στην κατηγορία του γάλακτος καθώς θα χρειαστούν υπερβολικές ποσότητες του δημητριακού ή του σπόρου να πολτοποιηθούν για να πάρουμε την ποσότητα «φυσικού γάλακτος» σε 1 ποτήρι.
Για να μάθεις πληροφορίες και για το Ζωικό Γάλα, πήγαινε εδώ: https://perlepe.com/2022/01/articles/%ce%b6%cf%89%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b1-%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b7%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%8c%cf%83%ce%b1-%ce%b8%ce%ad/