4 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας. Τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα;

Έλενα Περλεπέ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Η 4η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία αυξάνεται παγκοσμίως και οι προσπάθειες για την αντιμετώπισή της αποτελούν πρόκληση λόγω των εσφαλμένων αντιλήψεων σχετικά με αυτή και το ρόλο που διαδραματίζει στην υγεία ενός ατόμου.

Η παχυσαρκία είναι μια αυξανόμενη παγκόσμια πρόκληση κι υπολογίζεται ότι 1 δισεκατομμύριο άτομα θα είναι υπέρβαρα ή με παχυσαρκία μέχρι το 2030.  Εκτιμάται 1 στις 5 γυναίκες και 1 στους 7 άντρες θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι μέχρι τότε!

 

Τι ορίζεται ως παχυσαρκία;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ορίζει ως παχυσαρκία μια χρόνια, σύνθετη και περίπλοκη ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από υπερβολική εναπόθεση λίπους που μπορεί να βλάψει την υγεία.

Σε κάποιες χώρες της Ευρώπης έχει αναγνωριστεί ως νόσος, ενώ συγκαταλέγεται στα χρόνια – μη μολυσματικά νοσήματα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη ως νόσος.

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο επιπολασμός της παχυσαρκίας έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1980 έως και σήμερα. Στη σημερινή εποχή θεωρείται πανδημία, ενώ η συσχέτισή της με αυξημένο κίνδυνο σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης και δυσλιπιδαιμίας έχει τεκμηριωθεί επαρκώς, καθώς και η άμεση αρνητική επίδρασή της στο καρδιαγγειακό σύστημα.

 

Παγκοσμίως 1 στα 8 άτομα ζει με παχυσαρκία. Στην Ευρώπη 1 στα 6 άτομα ζει με παχυσαρκία, ενώ το 53% του πληθυσμού της Ευρώπης έχει ΔΜΣ › 25 kg/m2.

 

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση στην Ευρώπη όσο αφορά τον επιπολασμό του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας. Στη χώρα μας υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είναι το 63% των ενηλίκων, το 43% των παιδιών 5-7 ετών και το 13,9% των παιδιών 0-5 ετών.

 

Το 2022 περισσότερα από 390 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι, ηλικία 5-19 ετών, είχαν αυξημένο σωματικό βάρος, συμπεριλαμβανομένων 160 εκατομμυρίων που ζουν με παχυσαρκία.

 

Η παιδική παχυσαρκία εκτιμάται ότι θα φτάσει το 100% από το 2020-2035!

 

Τι μπορούμε να κάνουμε;

 

Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας απαιτείται σωστή κι ολοκληρωμένη ενημέρωση στους πολίτες από τους επαγγελματίες υγείας, επιστήμονες ιατρούς (παθολόγοι, ενδοκρινολόγοι, καρδιολόγοι, διαβητολόγοι, παιδίατροι κ.λ) και επιστήμονες διαιτολόγους-διατροφολόγους για τις πολλαπλές επιπτώσεις που επιφέρει στην ανθρώπινη υγεία.

 

Από έρευνα που έγινε στο ελληνικό κοινό για την παχυσαρκία, τα τελικά συμπεράσματα είναι:

  • Οι πολίτες τείνουν να ΜΗΝ αντιμετωπίζουν την παχυσαρκία ως ασθένεια.
  • Πολλοί καταναλωτές αντιμετωπίζουν την παχυσαρκία ως ένα ήπιο θέμα που λύνεται με δίαιτα και λίγοι από αυτούς αποφασίζουν την αντιμετώπισή της.
  • Παρατηρείται έλλειψη γνώσης αναφορικά με το πλήθος των ασθενειών που η παχυσαρκία σχετίζεται αιτιολογικά μαζί τους.
  • Η σωστή αντίληψη της διάστασης της νόσου της παχυσαρκίας έχει άμεση σχέση με την εκπαίδευση του ασθενούς από τους επιστήμονες υγείας.

 

Ο ασθενής είναι αναγκαίο να κατανοήσει την πολυπλοκότητα και τη σοβαρότητα αυτής της νόσου αν δεν αντιμετωπιστεί πολύπλευρα και φυσικά και με τη δική του συμμετοχή.

 

Είναι απαραίτητο να εντοπιστούν οι ανάγκες του ασθενή με παχυσαρκία και να προχωρήσει μαζί με τους ειδικούς σε σταδιακές αλλαγές ως προς τον τρόπο ζωής, διατροφής, άσκησης, ψυχικής υγείας για τη μείωση εμφάνισης προβλημάτων υγείας στον ανθρώπινο οργανισμό.