Λιναρόσπορος
Ο λιναρόσπορος και το λάδι που προκύπτει από την έκθλιψή του -το λιναρέλαιο- έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ο λιναρόσπορος έχει μια ελαφρά γλυκιά γεύση. Περιέχει μια πολύτιμη ομάδα ουσιών που είναι γνωστές ως λίγκνανς, που υπάρχουν και σε άλλα προϊόντα της φύσης, αλλά στον λιναρόσπορο τουλάχιστον 80 φορές περισσότερες.
Ρόλος
Οι σπόροι του λιναριού και το λάδι τους είναι πλούσιες φυσικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσιών.
Περιέχουν επίσης κάποια φυτοοιστρογόνα, που προλαμβάνουν τον καρκίνο ή καθυστερούν την εξέλιξή του, προστατεύουν την καρδιά, μειώνουν τη χοληστερίνη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα ινών, που προστατεύουν τον οργανισμό από καρκίνους των εντέρων. Βοηθούν έτσι στη δυσκοιλιότητα (10-20 γρ. λιναρόσπορος ή μία κουταλιά λιναρέλαιο στο σάντουιτς), αλλά και άλλες πολλές παθήσεις.
Χρήση
Ο σπόρος λιναρόσπορος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, σε δημητριακά προγεύματος και σε ειδικά παρασκευασμένα πολύσπορα ψωμιά. Χρησιμοποιείται ως ρόφημα αλλά και στις σαλάτες, τα μαγειρεμένα λαχανικά, ακόμα και στις σούπες.
Πηγές
Σολομός, πέστροφα, ρέγκα, τόνος, σαρδέλες, σκουμπρί, λιναρόσπορος, σπανάκι, αντράκλα, συμπληρώματα ιχθυελαίου είναι πλούσιες πηγές ω3 λιπαρών οξέων.
- Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα
Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν πολύ υψηλή συγκέντρωση φυτικών ινών, απαραίτητων για την καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Επιπρόσθετα, πολλά αποξηραμένα φρούτα έχουν υψηλές συγκεντρώσεις σε σίδηρο, σελήνιο και κάλιο, θρεπτικά συστατικά που έχουν να κάνουν κυρίως με καλύτερη αιματολογική και μυική υγεία και λειτουργία. Ιδιαίτερα οι σταφίδες συστήνονται συχνά σε άτομα που πάσχουν από αναιμία.
Τέλος, τα αποξηραμένα φρούτα είναι θρεπτικότερα σε σχέση με άλλα γλυκίσματα και προϊόντα με αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.
- Γλυκομαννάνη
Η γλυκομαννάνη, είναι πολύτιμος σύμμαχος στην υγεία μας, διατηρεί την καλή εντερική λειτουργία, προλαμβάνει και αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα.
Η γλυκομαννάνη είναι μια διαλυτή φυτική ίνα που δεσμεύει μεγαλύτερη ποσότητα νερού (100 έως 200 φορές το βάρος της) από άλλες, πιο παραδοσιακές ίνες. Όταν λαμβάνεται τακτικά, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του εντέρου διατηρώντας το ‘τακτικό’ κάθε μέρα, μειώνοντας πολλές φορές την ανάγκη για χρήση φαρμάκων κατά της δυσκοιλιότητας, αλλά επίσης οδηγεί σε μια σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων, που συνοδεύουν συχνά τη δυσκοιλιότητα.
Η επιπρόσθετη πρεβιοτική δράση διεγείρει την αύξηση των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, βελτιώνοντας την πέψη και την κινητικότητα του εντέρου, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της ομαλής εντερικής δραστηριότητας.
Διαιτολόγιο Δυσκοίλιου
Το διαιτολόγιο του δυσκοίλιου ατόμου θα πρέπει να περιέχει καθημερινά:
α) Απαραιτήτως μια μεγάλη πράσινη ωμή σαλάτα ή λαχανικά με μακρές φυτικές ίνες (πράσινα λαχανικά, λάχανο, λαχανίδα, σέλινο ή χορταρικά).
β) Άφθονα φρούτα που πρέπει να τρώγονται πλήρη δηλαδή με το φλούδι τους και όχι αποφλοιωμένα ή υπό μορφή χυμών. Τα ακτινίδια θεωρούνται ένα φρούτο με
άριστα αποτελέσματα στην καταπολέμηση , με φυσικά μέσα της δυσκοιλιότητας.
γ) Κομπόστα από δαμάσκηνο, βερίκοκο ή σύκο ή αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, χουρμάδες).
δ) Ψωμί και αλευρώδη από πιτυρούχο αλεύρι δηλαδή από σιτάρι ολικής αλέσεως.
ε) Λήψη άφθονων υγρών ημερησίως σε ποσότητες που πρέπει να φθάνουν τα 2,5 – 3 λίτρα.
ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ….
- Η κατάλληλη διατροφική συμπεριφορά μπορεί να συμβάλει στην καλή λειτουργία του εντέρου.
- Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, σε συνδυασμό με επαρκή λήψη υγρών, τακτική σωματική άσκηση και μείωση του στρες είναι οι βασικοί παράγοντες στην πρόληψη αλλά και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Εάν, κάποιος θέλει να είναι σίγουρος ότι η ημερήσια πρόσληψη του σε ίνες είναι επαρκής, ένα συμπλήρωμα διατροφής με διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχει γλυκομαννάνη, συνιστάται