«Έχω θυρεοειδή και δυσκολεύομαι να χάσω βάρος. Ισχύει;»
Έλενα Περλεπέ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας που μοιάζει σαν πεταλούδα και βρίσκεται στη βάση του λαιμού. Ο θυρεοειδής είναι σημαντικός για τη λειτουργία πολλών πραγμάτων στον οργανισμό όπως η παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών οι οποίες είναι απαραίτητες για την φυσιολογική αύξηση, ανάπτυξη, τη ρύθμιση των μεταβολικών διεργασιών του οργανισμού για την εύρυθμη λειτουργία όλων των συστημάτων.
Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες παθήσεις του θυρεοειδούς είναι ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε υπερλειτουργία του θυρεοειδούς με υπερέκκριση θυρεοειδικών ορμονών και στη δεύτερη υπολειτουργία με μειωμένη έκκριση ορμονών. Η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού γίνεται με τον προσδιορισμός των θυρεοειδικών ορμονών και της θυρεοτρόπου ορμόνης σε συνδυασμό με το υπερηχογράφημα και το σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς είναι συνήθως αρκετά.
Υποθυρεοειδισμός και αύξηση βάρους
Ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται γενικά με αύξηση βάρους, η οποία είναι συχνά μεγαλύτερη σε εκείνα τα άτομα που πάσχουν από σοβαρότερο υποθυρεοειδισμό.
Η αιτία της αύξησης βάρους σε άτομα με υποθυρεοειδισμό είναι πολύπλοκη, με ένα μεγάλο μέρος των επιπλέον κιλών να οφείλεται στην κατακράτηση υγρών.
Οι μεταβολικές διαταραχές, οι ελλείψεις του οργανισμού και ο χαμηλός μεταβολισμός, που συνοδεύουν τη νόσο, οδηγούν σε συσσώρευση σπλαχνικού λίπους και αύξηση του βάρους.
Όταν αντιμετωπίζεται ο υποθυρεοειδισμός, μπορεί κανείς να αναμένει μια μικρή απώλεια βάρους. Επειδή όμως η αύξηση βάρους μπορεί να έχει πολλές αιτίες και αναπτύσσεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, συχνά διαπιστώνεται ότι η απώλεια βάρους δεν είναι όσο θα περίμενε κανείς μετά από την επιτυχή θεραπεία του υποθυρεοειδισμού.
Ποιες είναι οι συστάσεις;
Αρχικά, απαιτείται σωστή υποκατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών, ώστε να επανέλθουν εντός των φυσιολογικών ορίων. Έπειτα, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή και τέλος, η καθημερινή άσκηση, κυρίως αερόβια, αποδεικνύεται ευεργετική.. Ποιο αναλυτικά….
Θρεπτικά συστατικά που βοηθούν την καλή λειτουργία του θυρεοειδή
Ιώδιο: μια προσοχή όμως στην ποσότητα! Η συνιστώμενη πρόσληψη είναι 150 mg καθημερινά
Σελήνιο: σημαντικό μέταλλο για την καλή διατήρηση της ποσότητας των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα.
Ψευδάργυρος: Συνήθως υπάρχει ανεπάρκεια σε νόσους του θυρεοειδή
Βιταμίνες: Α, β-καροτένιο, C, E, σύμπλεγμα βιταμινών Β, D
Καλά λιπαρά οξέα
Συνολικά λιπαρά στη διατροφή: Δε θα πρέπει να ξεπερνούν το 30% της καθημερινής πρόσληψης
Τροφές που βρίσκουμε τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά
- Ξηροί καρποί
- Λιπαρά ψάρια (σολομός, γαύρος, σαρδέλα, λαβράκι, τσιπούρα)
- Αβοκάντο
- Φρούτα με κίτρινη έως κόκκινη απόχρωση
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- Θαλασσινά
- Αυγά
- Μοσχάρι
Ο κάθε ασθενής με νόσο του θυρεοειδή είναι διαφορετικός! Επιβάλλεται, μετά τη σωστή διάγνωση, να εξατομικεύονται οι συστάσεις και οι διατροφικές οδηγίες καθώς δεν υπάρχει ίδια διατροφική διαχείριση για όλες τις νόσους του θυρεοειδή. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ρύθμιση του σωματικού βάρους επισκέψου έναν Επιστήμονα Διαιτολόγο-Διατροφολόγο προκειμένου να σε βοηθήσει στοχευμένα και εξατομικευμένα.