Η συκιά είναι το πρώτο δέντρο που αναφέρεται στη Βίβλο, εξ ου και το φύλλο συκής με το οποίο εμφανίστηκαν ο Αδάμ και η Εύα. Επίσης, στην αρχαιότητα συνδέονταν με τη λατρεία της Δήμητρας και του Διονύσου και αποτελούσαν βασική τροφή κατά τον δείπνο των αρχαίων Αθηναίων.
Εδώ και 3.000 χρόνια το σύκο αποτελεί βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Μάλιστα, το θεωρούσαν σε τέτοιο βαθμό αναπόσπαστο μέρος του διαιτολογίου, ώστε κάποιες φορές αντικαθιστούσε ακόμη και το ψωμί. Δεν είναι όμως μόνο θρεπτικό, αλλά έχει και ιδιαίτερο συμβολισμό. Γεμάτο με όλους αυτούς τους μικροσκοπικούς σπόρους κατέληξε να συμβολίζει τη γονιμότητα και την ευημερία, την ενότητα και τη γνώση.
Διατροφική αξία
Ο διατροφικός πλούτος του σύκου είναι πολύ μεγάλος. Αποδίδει 41 kcal/100 γρ. και περιέχει 9.5 γρ. υδατάνθρακες, 2.5 γρ. φυτικών ινών και 84.6 γρ. νερού. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως β-καροτένιο, καλιο, φώσφορο, ασβέστιο, φυλλικό οξύ και σίδηρο. Επίσης περιέχει πολλά ένζυμα και σάκχαρα.
Ευεργετικές ιδιότητες
Η ευεργετική επίδραση των φρέσκων σύκων είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη: αυξάνουν την ενεργητικότητα, έχουν τονωτικές και αφροδισιακές ιδιότητες, προστατεύουν το δέρμα, δρουν χωνευτικά και διουρητικά, ανακουφίζουν από άσθμα, βρογχικά, φαρυγγίτιδα και διαταραχές της εμμηνόπαυσης. Χάρη στα σποράκια τους, συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Αντενδείξεις κατανάλωσής του
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα, τα σύκα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο από παχύσαρκα άτομα, καθώς και από όσους έχουν σακχαρώδη διαβήτη, υψηλά τριγλυκερίδια ή μεταβολικό σύνδρομο. Τα σποράκια τους μπορεί να επιδεινώσουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις.
Η αντίληψη που επικρατεί για το σύκο είναι πως θεωρείται ως ένα φρούτο με πολλές θερμίδες, αντίληψη που δεν ισχύει, σύμφωνα και με την διατροφική ανάλυση. Είναι ένα πολύ ευεργετικό και θρεπτικό τρόφιμο για το οργανισμό χωρίς την ύπαρξη ενοχών για την θερμιδική του αξία.
ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΛΕΠΕ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ