Έλενα Περλεπέ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Η σχέση ανάμεσα στη διατροφή και την αθλητική απόδοση ήταν ήδη γνωστή από την αρχαιότητα, κατά την οποία οι παιδοτρίβες αναλάμβαναν την προετοιμασία των αθλητών όχι μόνο με την κατάλληλη προπόνηση αλλά και με την εφαρμογή ειδικών διαιτητικών πρακτικών, αρκετό καιρό πριν την έναρξη των αγώνων. Στη σύγχρονη εποχή, η επέκταση των γνώσεων στην Επιστήμη της Διατροφής στην Αθλητική Επιστήμη, έχουν ανάγει τον τομέα της Αθλητικής Διατροφής σε έναν αυτόνομο επιστημονικό κλάδο.
Στον σύγχρονο κόσμο του αθλητισμού, όπου οι προπονητές καλούνται να ανανεώσουν και να εξελίξουν τις γνώσεις τους, χάρη στα νέα ευρήματα, με την ανάκτηση ή και ανανέωσης των διπλωμάτων προπονητικής, διαπιστώνεται ένα μεγάλο κενό στον τομέα της διατροφής. Στις περισσότερες σχολές, δεν υπάρχει το μάθημα διατροφής για την ανάκτηση των βασικών αρχών διατροφής στον αθλητισμό, σε πολλές περιπτώσεις απλά αναφέρονται κάποιες βασικές πληροφορίες από κάποιον που δεν είναι ειδικός και έτσι προσπερνάται η αναγκαιότητα και η χρησιμότητα της διατροφής στον αθλητικό χώρο. Κάπου εδώ καλείται ο επιστήμονας διαιτολόγος-διατροφολόγος να καλύψει το κενό στον αθλητή, στον γονέα, στον προπονητή, στην ακαδημία, στον αθλητικό σύλλογο.
Η σημασία της αθλητικής διατροφής αντανακλάται σε όλα τα επίπεδα του αθλητισμού. Σε πρακτικό επίπεδο, οι περισσότερες επαγγελματικές ομάδες και οι περισσότεροι αθλητές διεθνούς κλάσης συμβουλεύονται ένα αθλητικό διαιτολόγο-διατροφολόγο με στόχο την βελτίωση της αθλητικής απόδοσης. Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, υπάρχει μεγάλο κενό για την αναγκαιότητα συνεργασίας του αθλητικού συλλόγου με έναν αθλητικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, δεν θεωρείται αναγκαίος συνήθως λόγω της δυσκολίας εύρεσης πόρων απέναντι στη συνεργασία αυτή με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα όπως ο τραυματισμός του αθλητή, το αυξημένο βάρος του αθλητή, η μη σωστή διάπλαση του σώματος και τέλος και σημαντικότερη η διαρκώς χαμηλή ενέργεια και λανθασμένη απόδοση του αθλητή.
Ο ρόλος του διαιτολόγου-διατροφολόγου στις αθλητικές ομάδες είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην ομάδα φροντίδας και βελτίωσης του αθλητή. Ασχολείται με θέματα που αφορούν την προπόνηση, όπου ο στόχος είναι η προετοιμασία του αθλητή στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση. Οι καθημερινές διαιτητικές πρακτικές που εφαρμόζει στοχεύουν στον να παρέχουν στον αθλητή τα ενεργειακά υποστρώματα αλλά και θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την βελτιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης κατά την προπόνηση αλλά και την ταχεία ανάνηψη αμέσως μετά.
Ασχολείται με θέματα που αφορούν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα προκειμένου να αποφευχθεί ή να περιοριστεί το αίσθημα της κόπωσης που οδηγεί σε μείωσης της αθλητικής απόδοσης κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ή μιας προπόνησης. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η υδάτωση του αθλητή, την επαναφορά της υδρικής ισορροπίας και τον περιορισμό μείωσης ενεργειακών αποθεμάτων που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Ο αθλητικός διαιτολόγος-διατροφολόγος είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή και την υιοθέτηση συγκεκριμένων διαιτητικών πρακτικών και επιλογών μενού ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του αθλητή όπως είναι: οι εξατομικευμένες ανάγκες (σωματικές, διατροφικές, επαγγελματικές, οικογενειακές), οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, η κατάσταση υγείας του αθλητή, η επαρκής ενεργειακή κάλυψη με στόχο τη βέλτιστη ανάπτυξη (όταν πρόκειται για επίπεδο ακαδημίας).
Η διατροφή ενός αθλητή θα πρέπει να στοχεύει στην διατήρηση της υγείας και στην κατάλληλη σωματική διάπλαση. Ειδικές διαιτητικές πρακτικές πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κόπωσης και στη βελτίωση της απόδοσης του αθλητή. Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η πρόσληψη κατάλληλων θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την προπόνηση μπορεί να επηρεάσει πληθώρα φυσιολογικών διεργασιών στους μύες και στους ιστούς επιτρέποντας την καλύτερη προσαρμογή στο προπονητικό ερέθισμα.