Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω μας που έχουν ευαισθησία στην καφεΐνη ή και τους ενοχλεί και στερούνται, μαζί με τον ελληνικό καφέ τους, και τα πολύτιμα συστατικά του και τον έχουν αντικαταστήσει με τον ελληνικό, χωρίς καφεΐνη, καφέ επικρατώντας η άποψη ότι απολαμβάνουν απλά τον καφέ τους.

Η παραπάνω άποψη αποτελεί ένας ακόμα διατροφικός μύθος … 

Ο ελληνικός, χωρίς καφεΐνη, καφές είναι εξίσου θρεπτικός όσο και με τον γνωστό σε όλους μας ελληνικό καφέ. Δε στερείται γεύσης και μπορούν να τον απολαύσουν άτομα με ευαισθησία στην καφεΐνη, άτομα με προβλήματα πίεσης που περιορίζονται στην υψηλή κατανάλωση καφέ, άτομα με στεφανιαία νόσο και έλκος στομάχου, άτομα που συνηθίζουν να πίνουν πολλούς καφέδες μέσα στην ημέρα και δεν θέλουν να ξεπεράσουν το επιτρεπόμενο όριο, εγκυμονούσες ή θηλάζουσες καθώς και άτομα θέλουν να πιούν καφέ αργά το απόγευμα ή κατά τις βραδινές ώρες.

Ο ντεκαφεϊνέ καφές απευθύνεται κυρίως στους καταναλωτές που επιθυμούν να απολαύσουν τη γεύση και το άρωμα του καφέ, αποφεύγοντας την ήπια διεγερτική δράση της καφεΐνης. 

Σύμφωνα με τον κανονισμό που ισχύει στις Ευρωπαϊκές αγορές, «ντεκαφεϊνέ» χαρακτηρίζεται ο καφές του οποίου το περιεχόμενο σε καφεΐνη μειώνεται σε 0,1% ή λιγότερο στους καβουρδισμένους κόκκους καφέ και σε 0,3% ή λιγότερο στον διαλυτό/ στιγμιαίο καφέ.   

Η αποκαφεϊνοποίηση είναι μια μέθοδος κατά την οποία αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος της καφεΐνης από τον καφέ. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αποκαφεϊνοποίησης, όπως με χρήση διοξειδίου του άνθρακα, με χημικούς διαλύτες και με τη χρήση απλού νερού. Όλες οι μέθοδοι θεωρούνται ασφαλείς και έχουν το ίδιο αποτέλεσμα ωστόσο θα πρέπει να ξέρουμε ότι η αφαίρεση της καφεΐνης από τον Nescafe και το Λουμίδη γίνεται μόνο με νερό

Η αποκαφεϊνοποίηση με νερό

Κατά τη μέθοδο αυτή χρησιμοποιείται απλό νερό για να απομακρύνει την καφεΐνη από τους κόκκους του καφέ ακριβώς πριν το καβούρντισμά τους. Με απλά λόγια ο πράσινος καφές βυθίζεται στο νερό, η περιεχόμενη καφεΐνη διαλύεται και απομακρύνεται. Ακολουθεί η διαδικασία της άλεσης και του καβουρντίσματος όπου εκεί απελευθερώνονται τα φυσικά αρώματα του καφέ. Για το λόγο αυτό ο καφές διατηρεί όλο το άρωμα και τη γεύση του καφέ, χωρίς να περιέχει καφεΐνη.

Λόγω αφαίρεσης της καφεΐνης, δεν έχει τη διεγερτική δράση του κανονικού καφέ αλλά διατηρεί αναλλοίωτα τα αντιοξειδωτικά του με αποτέλεσμα να έχει τις προστατευτικές ιδιότητες του κανονικού καφέ.

Ο καφές  είναι πολύ σημαντικό “όχημα” αντιοξειδωτικών συστατικών για τον οργανισμό, καθώς είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες. Ο ελληνικός καφές περιέχει μάλιστα, εκτός από τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν από τη φύση τους στους κόκκους του καφέ, και εκείνα που προκύπτουν από τη διαδικασία του καβουρντίσματος. Συνεπώς, 3 – 4 φλιτζανάκια ελληνικού χωρίς καφεΐνη καφέ,  μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά το αντιοξειδωτικό “φράγμα” του οργανισμού μας, βοηθώντας μας έτσι να προστατευθούμε πιο αποτελεσματικά ενάντια στην οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών.  Επίσης, περιέχει περισσότερα από 2000 διαφορετικά συστατικά όπως αξιόλογα ποσά μετάλλων, καλίου, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, χλωρογενικά οξέα κα.

Οι πολύτιμες δράσεις του ελληνικού, χωρίς καφεΐνη, καφέ δεν σταματούν εδώ: 

Οι άνθρωποι που πίνουν καφέ κάθε μέρα φαίνεται ότι κερδίζουν σε μακροζωία.

Οι ισχυρές ενεργές ουσίες που περιέχει ο καφές δυνατόν να τους προστατεύουν και να αυξάνουν τη διάρκεια της ζωής τους λόγω μείωσης κίνδυνου για καρδιακές παθήσεις. Οι ευεργετικές δράσεις του καφέ φαίνεται να οφείλονται σε διάφορες φυτοχημικές ουσίες που περιέχει ανεξάρτητα από την καφεΐνη. Οι θετικές επιδράσεις αφορούν στη ρύθμιση της φλεγμονής, στη λειτουργία του ενδοθηλίου των αρτηριών και στην ευαισθησία των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη. Δεν υπάρχουν στοιχεία που στηρίζουν ότι ο καφές αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η μέτρια κατανάλωση καφέ δεν προκαλεί καρδιακές αρρυθμίες.

Η κατανάλωση του καφέ με ή χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ), έχει συσχετισθεί με λιγότερες πιθανότητες θανάτου λόγω καρδιακής πάθησης. Οι άνδρες και γυναίκες που πίνουν συστηματικά και μακροχρόνια έως 6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα δεν παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι ο καφές είχε τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιδράσεις στην υγεία των ανθρώπων. Τα τελευταία χρόνια όμως νέες έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν συστηματικά καφέ παρουσιάζουν χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από διαβήτη τύπου 2, καρδιακή πάθηση, εγκεφαλικά επεισόδια και διάφορους τύπους καρκίνου.

Μεγάλες, πολύχρονες επιδημιολογικές εργασίες, μας δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ πιθανόν ευεργετεί την υγεία προσφέροντας κάποιο βαθμό προστασίας από καρδιοπάθειες και ότι δεν αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου σε γυναίκες και σε άνδρες. Για να ρίξουν φως στο ζήτημα της σχέσης του καφέ με την ανθρώπινη υγεία, γιατροί από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και της Μαδρίτης, παρακολούθησαν 41.736 μεσήλικες άνδρες και 84.214 μεσήλικες γυναίκες που συμμετείχαν σε μακροχρόνιες, προοπτικές επιδημιολογικές έρευνες. Για να συμπεριληφθούν αρχικά στις εν λόγω έρευνες, οι άνδρες και γυναίκες έπρεπε να μην είχαν καρκίνο ή νόσο της καρδίας. Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση που υπήρχε μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της συχνότητας θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, τους θανάτους λόγω πάθησης της καρδίας ή λόγω καρκίνου. Η διάρκεια παρακολούθησης ήταν για τους άνδρες 18 χρόνια και για τις γυναίκες 24 χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι άνθρωποι που έπιναν περισσότερο καφέ κέρδιζαν χρόνια ζωής κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Οι γυναίκες που έπιναν 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως, είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή πάθηση σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν καφέ. Ο κυριότερος λόγος της χαμηλότερης θνησιμότητας ήταν οι λιγότεροι θάνατοι λόγω καρδιακών παθήσεων στους συμμετέχοντες που έπιναν περισσότερο καφέ. Οι συσχετισμοί που βρέθηκαν δεν φαίνεται να έχουν σχέση με την καφεΐνη αλλά με άλλα συστατικά του καφέ. Ο λόγος είναι ότι ο χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου υπήρχε τόσο στους ανθρώπους που έπιναν καφέ με καφεΐνη όσο και σε αυτούς που κατανάλωναν καφέ ντεκαφεϊνέ. Σε μια άλλη πρόσφατη έρευνα βρέθηκε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 2 φλιτζανιών καφέ ημερησίως βρέθηκε ότι συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο σε υγιείς, μη καπνίστριες γυναίκες.

Σύμμαχος στο αδυνάτισμα!

Η θερμιδική αξία του σκέτου καφέ είναι σχεδόν μηδενική αλλά αναπόφευκτα επηρεάζεται από τα επιπρόσθετα που χρησιμοποιούμε κατά την κατανάλωσή του. Έτσι, οι θερμίδες ενός καφέ αυξάνονται κατά 20 Kcal περίπου με την προσθήκη κάθε κουταλιάς ζάχαρης και περίπου κατά 30 Kcal με την προσθήκη κάθε μερίδας γάλακτος.

Για αυτούς που πίνουν τον καφέ τους γλυκό και πίνουν αρκετούς καφέδες μες στην ημέρα, τότε η ζάχαρη ενδεχομένως να κοστίσει μέχρι και 200 επιπλέον θερμίδες. Σ’ αυτή τη περίπτωση, τα υποκατάστατα ζάχαρης είναι μια καλή εναλλακτική μιας και αποδίδουν μεγαλύτερη γλυκύτητα σε πολύ λιγότερες ή και καθόλου θερμίδες, ενώ η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει την ασφάλειά τους.

Αντίστοιχα, η προσθήκη γάλακτος χαμηλών σε λιπαρά θα σας «γλιτώσει» από επιπλέον θερμίδες. Αν ωστόσο συνηθίζετε τα καφεϊνούχα ροφήματα που προστίθεται και σιρόπι και γάλα και σαντιγί κλπ, αυτά μοιάζουν περισσότερο με γλυκό παρά με καφέ και καλό θα είναι να τα περιορίσετε.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, ο καφές από μόνος του δεν περιέχει καθόλου θερμίδες! Οι προσθήκες που κάνετε είναι αυτές που επιβαρύνουν τον οργανισμό με επιπλεόν θερμίδες. Ωστόσο, η ελεγχόμενη προσθήκη γάλακτος χαμηλού σε λιπαρά και ζάχαρης ή υποκατάστατών της στο καφέ σας, δεν θα προκαλέσει μεγάλες μεταβολές στο ημερήσιο διαιτολόγιό σας.