Γιαούρτι: Ημερήσιες ανάγκες ασβεστίου στα στάδια ζωής, διατροφική αξία.

Γιαούρτι: Ημερήσιες ανάγκες ασβεστίου στα στάδια ζωής, διατροφική αξία.

Το γιαούρτι είναι προϊόν πηγμένου γάλακτος που προκύπτει από γαλακτική ζύμωση με την επίδραση των καλοηθών βακτηρίων Lactobacillus Bulgaricus και Streptococcus Termophillus επί γάλακτος με ή χωρίς πρόσθετα. Οι μικροοργανισμοί στο τελικό προϊόν πρέπει να είναι ζωντανοί και εν αφθονία.

Το γιαούρτι και η διατροφική του αξία

Το γιαούρτι αποτελεί μια υπέροχη τροφή με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά υψηλής βιολογικής ηλικίας. Περιέχει όλα τα συστατικά του γάλακτος και όταν συνδυάζεται με δημητριακά ή κριτσίνια, ξηρούς καρπούς, φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα), μέλι και κανέλα αποτελεί ένα πολύ θρεπτικό σνακ ή ένα ελαφρύ και δροσερό βραδινό γεύμα.

Τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχει είναι:

Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας: Αποτελούν πολύ σημαντικά «δομικά» συστατικά και είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη των ιστών και κυρίως των μυών και διάφορων βιολογικών οργάνων.

Βιταμίνη Α: Απαραίτητη για την διάπλαση των ιστών και τη μορφοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, την όραση, την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή.

Βιταμίνη D: Συμβάλει στην ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος και ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου.

Βιταμίνες του Συμπλέγματος Β: Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος, στην γρήγορη ανάπτυξη των παιδιών και αποτελούν συνένζυμα πολλών λειτουργιών και βιοχημικών διεργασιών.

Ασβέστιο: Πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την δημιουργία και υγιή ανάπτυξη οστών και δοντιών και συμβάλλει στην αποτροπή της οστεοπόρωσης.

Ημερήσιες ανάγκες ασβεστίου ανά ηλικιακή ομάδα:

Βρέφη: (0-6 μηνών): 210 mg/ ημέρα

           (7-12 μηνών): 270 mg/ ημέρα

Παιδιά: (1-3 ετών): 500mg/ ημέρα

            (4-8 ετών): 800 mg/ ημέρα

Έφηβοι: (9-13 ετών): 1300 mg/ ημέρα

( 14-18 ετών): 1300 mg/ ημέρα

Εγκυμονούσες: Η ισορροπημένη πρόσληψη ασβεστίου (1000 mg/ ημέρα) από την μητέρα κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται θετικά με την οστική πυκνότητα που θα αναπτύξει το παιδί.

(19-50 ετών): 1000 mg/ ημέρα

Θηλάζουσες: Η ικανοποιητική πρόσληψη ασβεστίου (1000 mg/ ημέρα) και βιταμίνης D θεωρείται σημαντική για την αναπλήρωση των απωλειών του ασβεστίου που συντελούνται σε αυτή την περίοδο ζωής της γυναίκας.

Γυναίκες εμμηνοπαυσιακές: Μια δίαιτα πλούσια σε ασβέστιο προλαμβάνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε αυτή τη φάση της ζωής.

(>51 ετών): 1200 mg/ ημέρα

Άνδρες τρίτης ηλικίας: (>51 ετών): 1200 mg/ ημέρα

Αθλητές: Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι αναγκαία για τη διατήρηση της οστικής μάζας αλλά και τη συστολή των μυών. Οι ημερήσιες διατροφικές ανάγκες είναι αντίστοιχες με αυτές που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό.

Καθημερινά όλες οι παραπάνω ομάδες θα πρέπει να λαμβάνουν 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών. Μια μερίδα γαλακτοκομικών προϊόντων παρέχει 300mg ασβέστιο και μπορεί να ισοδυναμεί με ένα από τα ακόλουθα:

  • 1 φλιτζάνι γάλα (250ml)
  • 200γρ. γιαούρτι
  • 30γρ. τυρί