ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ

Μαίρη,

Είμαι 20 χρονών γυμναζόμουν πάντα αλλά έκανα λιπομέτρηση και είδα ότι έχω 29% λίπος, έχω ύψος 1,71 και είμαι 64 κιλά. Επίσης πάντα προσπαθώ να τρέφομαι υγιεινά. Έχω όμως κάνει πολλές δίαιτες, γιατί πιστεύετε ότι έχω τόσο ψηλό ποσοστό λίπους σώματος;

Απάντηση

Αγαπητή Μαίρη,

Το βάρος σου είναι ανήκει μέσα στα φυσιολογικά όρια αλλά η αλήθεια είναι πως το ποσοστό λίπους σου είναι λίγο παραπάνω από τα κανονικά επίπεδα.  Σύμφωνα με τα ανθρωπομετρικά σου δεδομένα, το ποσοστό λίπους σου έπρεπε να είναι μεταξύ 18-23%. Άρα, έχεις ένα ποσοστό επιπλέον της τάξης του 6%.

Με τα στοιχεία που μου δίνεις, η κυριότερη αιτία που το ποσοστό λίπους είναι παραπάνω από το φυσιολογικό, είναι πιθανότατα οι μάλλον εξαντλητικές δίαιτες που ακολούθησες στο παρελθόν. Οι συγκεκριμένες δίαιτες υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα την απώλεια κατά βάση υγρών και στη συνέχεια μυϊκής μάζας και το λίπος να μένει στάσιμο στον οργανισμό.

Επειδή, το λίπος είναι άνυδρο στοιχείο (απουσία νερού) είναι αυτό που αποβάλλεται πιο δύσκολα από τον οργανισμό και χρειάζεται μεγαλύτερο κόπο. Σκοπός μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής είναι η απώλεια κατά κυριότερο λόγο από λίπος και στη συνέχεια να μειωθούν πιθανές κατακρατήσεις υγρών. Προσωπικά, το εκφράζω σε αναλογία 2/1. Αν η διατροφή δεν είναι ισορροπημένη ένα τα αποτελέσματα της είναι η δική σου περίπτωση.

Η ιδανικότερη λύση για εσένα, θα ήταν να επισκεφθείς έναν ειδικό να κατανοήσει τις ανάγκες του οργανισμού σου ολοκληρωμένα και να μπορέσεις να πετύχεις τον στόχο σου με φυσικό τρόπο.