ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Στέφανος,

Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω τι δίαιτα πρέπει να ακολουθήσω. …Είμαι 1.74cm και 93 κιλα….έβαλα 18 κιλα αποτομα και λόγω της καθιστικης μου δουλειάς αλλά και επειδή ετρωγα….ενώ εχω ρυθμισει τον υποθυροειδισμο που εχω και τρωω 4 γεύματα την ημερα πολύ μικρες ποσοτητες δεν εχω κανενα αποτέλεσμα. Γιατί? Ποια θα ήταν η καλύτερη δίαιτα να ακολουθησω.
Απάντηση,
Αγαπητέ Στέφανε,

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος σου (ΔΜΣ) είναι 30,7 kg/m2 και ανήκει στον πρώτο βαθμό παχυσαρκίας. Το ιδανικό σου βάρος είναι 65,7 kg ενώ θα σου πρότεινα να θέσεις έναν ρεαλιστικό στόχο για να είναι πιο εύκολος να τον πλησιάσεις.

Από τη στιγμή που υπάρχει ορμονική διαταραχή υπάρχει και μεταβολική διαταραχή και η μεταβολική σου δραστηριότητα είναι σε μέτρια και ίσως σε χαμηλά επίπεδα. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση του θυρεοειδούς συμβάλλει στην βελτίωση της μεταβολικής δραστηριότητας, αλλά και πάλι θα συναντήσεις δυσχέρεια στην αντιμετώπιση του υπερβάλλοντος βάρους.
Το άλλο που θα πρέπει να προσέξεις είναι οι ποσότητες των γευμάτων σου. Με το να καταναλώνεις πολύ μικρές ποσότητες δε βοηθάς τον οργανισμό σου να χάσει. Για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός σου θα πρέπει να τρως μικρά και συχνά γεύματα κάθε 3 ώρες περίπου.

Κάποιες διατροφικές οδηγίες που μπορούν να σε βοηθήσουν είναι:

1. Καθημερινή κατανάλωση πρωινού γεύματος!

Ιδανικές επιλογές είναι:

  • 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά  & δημητριακά ολικής αλέσεως
  • 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά  & 1 φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές σικάλεως ή  με μαλακή μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα ή ταχίνι
  • 1 ποτήρι χυμό φρούτων με ψωμί σίκαλης και αυγό βραστό
  • 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά  & Τοστ με ψωμί πολύσπορο, γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών

 

2. Μικρά και συχνά γεύματα (κάθε 2 ½ – 3 ώρες) Με αυτόν τον τρόπο θα ενεργοποιηθεί ο βασικός μεταβολισμός και θα βελτιωθεί η μεταβολική δραστηριότητα.

3. Αυξημένη κατανάλωση των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, ολικής άλεσης ή πολύσπορα προϊόντα και super foods όπως goji berry, ιπποφαές και αποξηραμένα φρούτα.

4. Αυξημένη κατανάλωση των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη μειωμένη εναπόθεση λίπους στον οργανισμό, στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη ρύθμιση της όρεξης και κορεσμού με αποτέλεσμα την μικρότερη κατανάλωση ποσότητας του γεύματος.

5. Αυξημένη κατανάλωση ημίπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων. Έρευνες έχουν δείξει πως διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο μειώνουν την εναπόθεση λίπους στον οργανισμό.

6. Αυξημένη κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης ή πολύσπορα (μακαρόνια ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι, πλιγούρι, δημητριακά και σιτάρι). Συντελούν στην ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης/ινσουλίνης που έχουν διαταραχθεί από τον θυρεοειδή.

7. Επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού με 8-10 ποτήρια υγρών την ημέρα (νερό, γάλα, χυμοί, ροφήματα όπως τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες ή βιολογικό ρόφημα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, κακάο)

8.  Περιορισμένη κατανάλωσης λαχανικών όπως μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο γιατί εμποδίζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

9. Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και 4-5 φορές την εβδομάδα περπάτημα.