Ozempic και απώλεια βάρους! Πως η νέα μόδα του Tik Tok έχει φέρει σοβαρές ελλείψεις σε ένα φάρμακο που αφορά τον διαβήτη!

Έλενα Περλεπέ

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

Πως ξεκίνησε η διασημότητα του Ozempic;

Διάφοροι celebrities του Hollywood αρχίσαν να διαφημίζουν ότι έχασαν κιλά με τη λήψη του συγκεκριμένου φαρμάκου! Μάλιστα, διάσημο περιοδικό μόδας έκανε αναφορά ως το «καλά κρυμμένο μυστικό απώλειας βάρους των διασήμων» το οποίο πληρώνουν αδρά για να το αποκτήσουν! Φυσικά, «μαρκετίστικα» δεν άργησε να γίνει γνωστό στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ειδικότερα στο Tik Tok – μια πλατφόρμα με τεράστια έξαρση στη χρησιμότητα της από νέους, εφήβους και παιδιά,  και τα hashtags  #Ozempic #ozempicweightloss  να έχουν πάνω από 275 εκατομμύρια προβολές !

 

Η έλλειψη του Ozempic έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην ιατρική και παραϊατρική  κοινότητα!

Το θέμα ανέδειξε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), «φωτογραφίζοντας» ιατρούς που συνταγογραφούν εκτός ιατρικού πρωτοκόλλου, το αντιδιαβητικό φαρμακευτικό σκεύασμα, σε ανθρώπους που θέλουν χάσουν κιλά!

Ο ΠΦΣ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ενώ έχει διπλασιαστεί η συνταγογράφηση του φαρμάκου σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημαδεν έχουν διπλασιαστεί οι διαβητικοί με ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου! Για το λόγο αυτό ζητάμε από την πολιτεία να προβεί άμεσα στον έλεγχο της συνταγογράφησης για όλα τα σκευάσματα Ozempic που έχουν συνταγογραφηθεί μέχρι τώρα για να διαπιστώσει αν πράγματι τηρούνται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα».

 

Τι είναι το φάρμακο Ozempic;

Το Ozempic είναι ένα ενέσιμο φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο περιέχει τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη και έχει εγκριθεί η χρήση του σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Παρόλα αυτά «ανεπισήμως» χρησιμοποιείται και για την απώλεια βάρους.

Η σεμαγλουτίδη είναι αγωνιστής των υποδοχέων του πεπτιδίου GLP-1. Δρα με τον ίδιο τρόπο όπως το πεπτίδιο GLP-1 (μια ορμόνη που παράγεται στο έντερο) αυξάνοντας την ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται στο πάγκρεας μετά τη λήψη της τροφής. Αυτό συντελεί στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Επίσης, δρα στα κέντρα όρεξης του εγκεφάλου, προκαλώντας αίσθημα κορεσμού, το οποίο συμβάλλει στη μειωμένη πρόσληψη τροφής και κατ’ επέκταση στη μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη που μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και μακροπρόθεσμα σε απώλεια βάρους.

 

Συγκεκριμένα, το Ozempic ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που δεν ελέγχεται επαρκώς σε συνδυασμό πάντα με τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η ενσωμάτωση της άσκησης.

 

Πως χρησιμοποιείται το Ozempic;

Πρόκειται για υποδόρια ένεση που γίνεται στην κοιλιακή χώρα ή στον μηρό ή στο άνω τμήμα του βραχίονα.

Η αρχική δόση είναι 0,25 mg 1 φορά την εβδομάδα για τις 4 πρώτες εβδομάδες. Ανάλογα με τον βαθμό ελέγχου, μπορεί να υπάρχει αύξηση της δόσης σταδιακά, σε 0,5 mg, 1 mg, έως και 2 mg ανά 4 τουλάχιστον εβδομάδες, κάτι που αξιολογεί και ενεργεί ο θεράπων ιατρός σε αυτό το ζήτημα.

Το Ozempic είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα και κοστίζει περίπου 110 ευρώ. Αν και μπορεί να το αγοραστεί χωρίς συνταγογράφηση, θα πρέπει να χορηγείται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού. Ο/η ιατρός θα κρίνει εάν το χρειάζεστε και πόσο το χρειάζεστε.

 

Παρενέργειες που προκαλούνται από τη χορήγηση του Ozempic

Οι ηπιότερες και συχνότερες παρενέργειες αφορούν το γαστρεντερικό σύστημα όπως:

 • Ναυτία
 • Έμετος
 • Ζάλη
 • Κοιλιακός πόνος
 • Δυσκοιλιότητα

Σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες:

 • Φλεγμονή στο πάγκρεας (παγκρεατίτιδα)
 • Οφθαλμολογικές διαταραχές
 • Νεφρική ανεπάρκεια
 • Υπογλυκαιμία
 • Χολολιθίαση
 • Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις

 

Αποτελεί τρόπος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας;

 

Επισημαίνουμε ότι η παχυσαρκία είναι μια σοβαρή, πολυπαραγοντική και πολύπλοκη μεταβολική νόσος.

Μπορεί να προκαλέσει σημαντικότατες επιπλοκές στον ανθρώπινο οργανισμό από όλα τα συστήματα: σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, αθηρωμάτωση, καρδιακή ανεπάρκεια, σύνδρομο άπνοιας ύπνου, αναπνευστική ανεπάρκεια, οστεοαρθρίτιδα, μη αλκοολική λιπώδη νόσος ήπατος, κίρρωση ήπατος, υπογονιμότητα, νεφροπάθεια, καρκίνο κ.α.

Η ορμόνη GLP-1 παίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης και στη ρύθμιση της όρεξης για φαγητό στον εγκέφαλο.

Τα άτομα με παχυσαρκία ή/και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 φαίνεται να έχουν ανεπαρκή επίπεδα αυτής της ορμόνης στον οργανισμό τους, με αποτέλεσμα την αυξημένη όρεξη που οδηγεί στην παχυσαρκία και την άνοδο του σακχάρου/γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

 

Μπορεί να αποτελέσει τον νέο τρόπο απώλειας βάρους;

Η φαρμακευτική προσέγγιση ως τρόπος αντιμετώπισης στην απώλεια σωματικού βάρους αποπροσανατολίζει και δημιουργεί συγχύσεις ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.

 

Η αλλαγή του τρόπου ζωής, με σωστή και ισορροπημένη διατροφή, αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η υιοθέτηση  σωστών διατροφικών επιλογών, καθώς και η ένταξη την φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα του ασθενούς-διαιτώμενου είναι ο πιο ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης στη ρύθμιση του σωματικού βάρους!

 

Ο Επιστήμονας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος επιστήμονας σχετικά με την διατροφή, την υγεία και τη ρύθμιση του σωματικού βάρους!

 

Βιβλιογραφία:

 1. https://www.galinos.gr/web/drugs/main/drugs/ozempic
 2. Mahapatra K, Karuppasamy M,Sahoo B. Semaglutide, a glucagon like peptide-1 receptor agonist with cardiovascular benefits for management of type 2 diabetes. Rev Endocr Metab Disord. 2022, 23(3): 521–539. doi: 10.1007/s11154-021-09699-1.
 3. Ozempic. European Medicines Agency. Available at: https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/ozempic. (Accessed at: March 2023)
 4. Ozempic, Important Safety Information. Available at: https://www.ozempic.com/how-to-take/side-effects.html. (Accessed March 2023).
 5. Ozempic, Dosing. https://www.ozempic.com/how-to-take/ozempic-dosing.html. (Accessed March 2023).