16 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής & Επισιτισμού!

Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής;

 

Ο FAO (Food and Agriculture Organization – Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας) του ΟΗΕ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (World Food Day) κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου για να τιμήσει την ίδρυση του Οργανισμού το 1945. Οι πολυάριθμες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που διοργανώνονται με αφορμή την ημέρα αυτή, στοχεύουν στην παγκόσμια ευαισθητοποίηση και δράση αναφορικά με την ανάγκη για εξασφάλιση μιας υγιεινής διατροφής για όλους!

Πρόκειται για μια ετήσια εκδήλωση για την επέτειο του FAO και μια από τις πιο διάσημες ημέρες του ΟΗΕ, η οποία κινητοποιεί την παγκόσμια δράση για τον μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού συστήματος.

 

Ποιο είναι το φετινό μήνυμα από τον FAO;

 

Με το θέμα 2023: «Το νερό είναι ζωή, το νερό είναι τροφή. Μην αφήσετε κανέναν πίσω», φέτος η ημέρα θα προβάλλει τη δυσχερή θέση 2,4 δισεκατομμυρίων σε χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό κι 600 εκατομμύρια ανθρώπων που εξαρτώνται από υδάτινα συστήματα διατροφής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τη ρύπανση, την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το νερό είναι ζωή, μην αφήσετε κανένα πίσω. Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή. Καλύπτει την πλειονότητα της επιφάνειας της Γης, αποτελεί πάνω από το 50% του ανθρώπινου σώματος, παράγει την τροφή μας και στηρίζει τα μέσα διαβίωσης.

Όμως, αυτός ο πολύτιμος πόρος δεν είναι άπειρος και πρέπει να σταματήσουμε να τον θεωρούμε δεδομένο. Το τι τρώμε και πως παράγεται το φαγητό επηρεάζουν το νερό.

Μαζί μπορούμε να αναλάβουμε δράση για το νερό και τα τρόφιμα και να γίνουμε η αλλαγή!

 

Πηγή: fao.org