Φρουί Ζελέ: Ένα επιδόρπιο σύμμαχος στη διατήρηση της σιλουέτας!

Έλενα Περλεπέ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Αρκετοί άνθρωποι έχουν εξάρτηση από γλυκό στη διατροφή τους και το επιζητούν κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας. Είναι όμως σωστό να υπάρχει γλυκό στη εφαρμογή μιας δίαιτας; Ποια είναι τα γλυκά που είναι πιο διαιτητικά; Υπάρχουν και light εκδοχές στα ήδη διαιτητικά γλυκά; Όλα αυτά τα ερωτήματα θα αναλυθούν παρακάτω…

Τα γλυκά είναι φυσιολογικό να συνυπάρχουν στη προσπάθεια εφαρμογής μιας δίαιτας χωρίς να επιβαρύνουν το συνολικό ημερήσιο θερμιδικό φορτίο. Ένα από τα πιο διαιτητικά και φυσικά γευστικά γλυκά είναι το φρουί ζελέ.

Το φρουί ζελέ δεν είναι άλλο παρά ζελατίνη που παράγεται από το κολλαγόνο που βρίσκεται στα οστά και το δέρμα των ζώων. Στοιχεία δείχνουν ότι παγκοσμίως το 70% της παραγωγής ζελατίνης προέρχεται από το δέρμα χοίρων και βοδινών, και το 27% να προέρχεται από τα οστά των ζώων και χρησιμοποιείται ως πηκτικό μέσο.

Η διατροφική αξία είναι μικρή, αφού είναι φτωχή πηγή πρωτεΐνης και χαμηλής βιολογικής αξίας γιατί περιέχει ελάχιστα από τα απαραίτητα αμινοξέα (αυτά δηλαδή που δεν παράγει ο οργανισμός και πρέπει να λαμβάνονται από τα τρόφιμα). Υπάρχει και ζελατίνη που προέρχεται από φυτικές πηγές, ωστόσο τα περισσότερα προϊόντα που περιέχουν ζελατίνη δεν αναφέρουν την πηγή προέλευση της.

Εξαιτίας των διαφόρων γεύσεων που μπορεί να παρασκευαστεί το φρουί ζελέ (φράουλα, κεράσι, μπανάνα, πορτοκάλι) καθώς και τα κομμάτια φρούτων που μπορούν συνυπάρχουν κατά τη διάρκεια της παρασκευής του, είναι πλούσια πηγή βιταμινών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. Διαθέτει πολύ χαμηλό θερμιδικό φορτίο (10 kcal/μερίδα), χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη (ΓΔ) και χαμηλό Γλυκαιμικό Φορτίο (ΓΦ). Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως μπορούν να το καταναλώσουν άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, υπέρταση και υπερλιπιδαιμίες ενώ συμβάλλει θετικά στην καταπολέμηση της επιθυμίας για γλυκό χωρίς να επιβαρύνει με επιπλέον θερμίδες τον οργανισμό.

 

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΑΝΑ 100 ΓΡ ΦΡΟΥΙ ΖΕΛΕ ΚΕΡΑΣΙ Η ΦΡΑΟΥΛΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 10 kcal (42 KJ)

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

1,7 g

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

 ΣΑΚΧΑΡΑ

0,1 g

0,1 g

ΛΙΠΑΡΑ

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ

0,0 g

0,0 g

ΕΔΩΔΙΜΕΣ (ΦΥΤΙΚΕΣ) ΙΝΕΣ

0,2 g

ΝΑΤΡΙΟ

0,04 g

  

Να σημειωθεί βέβαια, ότι οι παλαιότερες γενιές επιδορπίων φρουί ζελέ ήταν σε όλα τα χαρακτηριστικά τους πιο επιβαρυμένα και με την σύγχρονη μεθοδολογία παρασκευής τους έχουν την παραπάνω διατροφική αξία.

Επιπλέον, υπάρχουν και οι light εκδοχές του φρουί ζελέ με την αντικατάσταση της ζάχαρης με φρουκτόζη ή ζαχαρίνη ή με γλυκαντικές ύλες όπως ασπαρτάμη ή στέβια (που είναι φυτικό προϊόν σακχάρου, γλυκοζίτες στεβιόλης).

Τέλος, για να αυξήσουμε την θρεπτική και διατροφική του αξία, σε σχέση με το κανονικό φρουί ζελέ, κάποιες γευστικές και ταυτόχρονα δροσιστικές  προτάσεις είναι ζελέ με γιαούρτι, ζελέ με γιαούρτι και κομμάτια φρέσκων ψιλοκομμένων φρούτων, ζελέ με μήλο και γκρέιπ φρουτ, ζελέ με γάλα και σταφύλια, ζελέ με κρέμα στιγμής ή άνθος αραβοσίτου και κομμάτια φρούτων, μπαβαρουάζ κεράσι.