Το σώμα μας χρειάζεται δύο λίτρα υγρών την ημέρα, καθώς τόση είναι η ποσότητα του νερού που χάνουμε καθημερινά. Η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική αν αναλογιστούμε τον ιδιαίτερο ρόλο του νερού στις βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος:Τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών, οξυγόνου, ορμονών, ενζύμων και γλυκόζης στα κύτταρα.

Την αποβολή τοξινών και άχρηστων ουσιών από το σώμα.

Στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος

Στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Οι τροφές που συμβάλλουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας είναι:

Νερό: τουλάχιστον 6-8 ποτήρια ημερησίως (1 ½  – 2 λίτρα).

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: σε αφθονία 6-8 μερίδες την ημέρα

Smoothies  φρουτοποτά: μίξη από 2-3 φρούτα ή και λαχανικά, ξηρούς καρπούς ανάλατους, λίγο γάλα ή γιαούρτι, μέλι, κανέλα και πάγο στο μπλέντερ.

Παγωμένα ροφήματα (πράσινο τσάι, κρόκο Κοζάνης): κατανάλωση 3-4 φλιτζάνια την ημέρα.

Δροσιστικές σαλάτες: που αποτελούν πλήρη γεύματα (σαλάτα ceasar’s, σαλάτα του σεφ, τονοσαλάτα, παντζαροσαλάτα με γιαούρτι και καρύδια)

Γιαούρτι & γάλα: τουλάχιστον 2-3 μερίδες την ημέρα

Ζελέ με κομμάτια φρούτων ή γιαουρτοζελέ ή κρεμοζελέ: ιδανικό δροσιστικό σνακ

Παγωτά: με προσοχή όμως. Εξαιτίας της παρουσίας λιπαρών μπορεί πολλές φορές αντί να δροσίσει να φέρει αντίθετα αποτελέσματα και να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος.

Αγγούρι & καρότα: αυξημένη περιεκτικότητα σε νερό και ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.

Είναι το παγωτό, το παγωμένο αλκοόλ (cocktail,Μπύρα) και τα Milk shake κατάλληλα για να δροσιστείς;

Σε μέρες με υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφών που περιέχουν λιπαρά ή αλκοόλ. Τα λιπαρά και το αλκοόλ έχουν την ιδιότητα να μας δροσίζουν αλλά η δροσιά που προσφέρουν είναι παροδική μιας και μετά ένα χρονικό διάστημά, κατά τη διάρκεια της πέψης, αποδίδουν αντίθετες ιδιότητες. Αυξάνουν τη θερμοκρασία του οργανισμού με αποτέλεσμα την  παραγωγή εφίδρωσης και αποβολή ιδρώτα, άρα κατά συνέπεια, προκαλούν αφυδάτωση στον οργανισμό.

Ποια ροφήματα είναι η καλύτερη επιλογή για να ρίξεις τη θερμοκρασία του σώματος;

Όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι αρκετά υψηλή πρέπει και η ενυδάτωση του οργανισμού να είναι πλήρης. Οι καλύτερες δροσιστικές επιλογές για να πέσει η θερμοκρασία του σώματος είναι:

Κρύο νερό: ενυδατώνει πλήρως τον οργανισμό και τον εφοδιάζει με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά (ηλεκτρολύτες) που χάνονται με τον ιδρώτα. Τέτοια θρεπτικά συστατικά είναι το νάτριο, χλώριο, κάλιο, μαγνήσιο, θειικά ιόντα, κ.α.

Παγωμένα ροφήματα: Τέτοια είναι το κρύο τσάι, κατά προτίμηση πράσινο, 3-4 φλιτζάνια την ημέρα.

Φρέσκοι χυμοί, κρύες σούπες και smoothies φρουτοποτά: Επαρκής πρόσληψη νερού, πρόσληψη βιταμινών και αντιοξειδωτικών, αδιάλυτων φυτικών ινών για καλή λειτουργία του εντέρου, και συμβάλλουν θετικά στην απώλεια βάρους.

Γαλακτοκομικά προϊόντα: Κυρίως γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

Κρύα ροφήματα με συνδυασμό γιαούρτι,  ζελέ με κομμάτια φρούτων και κανέλα.

Τέλος, πάνω από όλα θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν πίνετε νερό μόνο όταν διψάτε μιας και τότε ο οργανισμός έχει ήδη αφυδατωθεί κατά 2%!!!