Το αυξημένο σωματικό βάρος και η παχυσαρκία συνδέονται με μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης

Νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “International Journal of Obesity”, διαπίστωσε ότι τα άτομα που είναι παχύσαρκα στην ηλικία των 20 και 30 ετών, θα μπορούσαν να χάσουν έως και 10 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής, με τους άνδρες να χάνουν περισσότερα χρόνια ζωής από ό,τι οι γυναίκες.

Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν 12.091 ενήλικες ηλικίας 20 έως 69 ετών. Αφού ελήφθη υπ’ όψιν το σημερινό προσδόκιμο ζωής και η υψηλότερη θνησιμότητα των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων, έγινε πρόβλεψη για το υπολειπόμενο προσδόκιμο ζωής για τα άτομα των 20, 30, 40, 50 και 60 ετών για τους 4 διαφορετικούς Δείκτες Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) που κατηγοριοποιούν τα άτομα σε φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρα, παχύσαρκα και σοβαρά παχύσαρκα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι κατά μέσο όρο, οι άνδρες και οι γυναίκες φυσιολογικού βάρους στην ηλικία των 20 ετών αναμένεται να ζήσουν άλλα 57 και 60 χρόνια αντίστοιχα. Ωστόσο, για εκείνους που έχουν επιπλέον βάρος στην πρώιμη ενηλικίωση, το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε. Οι γυναίκες, που ταξινομήθηκαν ως υπέρβαρες στις ηλικίες των 20 και 30 ετών, προβλέπεται να χάσουν έως και 6 χρόνια ζωής και οι άνδρες να χάσουν 8 χρόνια, ενώ οι γυναίκες, που ταξινομούνται ως σοβαρά παχύσαρκες, αναμένεται να χάσουν 8 χρόνια και οι άνδρες να χάσουν 10 χρόνια ζωής.

Επίσης, οι παχύσαρκες γυναίκες στη δεκαετία των 40 ετών θα παρουσιάσουν μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 4,1 χρόνια, ενώ οι παχύσαρκοι άνδρες θα χάσουν 5,1 χρόνια και για άτομα των 60 ετών, οι γυναίκες εκτιμάται ότι θα χάσουν 2,3 και οι άνδρες 2,7 χρόνια.

Είναι γνωστό ότι το αυξημένο σωματικό βάρος έχει αντίκτυπο στην υγεία, αλλά εάν αυτό υφίσταται από τη νεαρή ενήλικη ζωή, είναι πραγματικά σημαντικός παράγων μείωσης του προσδόκιμου επιβίωσης, αφού μπορεί να χαθούν έως και 10 χρόνια ζωής.

Πηγή: https://lifestyle.inquirer.net/309902/overweight-obese-20s-30s-cut-life-expectancy-10-years/