Τι είναι η παχυσαρκία και ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία;

Έλενα Περλεπέ

Διαιτολόγος -Διατροφολόγος

 

Τι ονομάζουμε παχυσαρκία;

Ως παχυσαρκία ορίζεται η συσσώρευση λίπους στο σώμα, πέραν των φυσιολογικών ορίων, που επηρεάζει αρνητικά την ανθρώπινη υγεία.

 

Χρειαζόμαστε το σωματικό λίπος;

Η απάντηση είναι και βέβαια! Το σωματικό λίπος είναι υπεύθυνο για μια σειρά λειτουργιών στον ανθρώπινο οργανισμό με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του.

Η λιπώδης μάζα του σώματος περιλαμβάνει το απαραίτητο και το αποθηκευτικό λίπος. Το απαραίτητο λίπος είναι αναγκαίο για τη λειτουργία του εγκεφάλου, του μυελού των οστών, του νευρικού ιστού και των κυτταρικών μεμβρανών.

Στις γυναίκες, το απαραίτητο λίπος περιλαμβάνει και το ειδικό για το φύλο λίπος, που βρίσκεται στο στήθος, τα ισχία και τους μηρούς και χρησιμεύει για τις αναπαραγωγικές διαδικασίες.

Το αποθηκευτικό λίπος διακρίνεται στο υποδόριο το οποίο βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα και το σπλαγχνικό το οποίο εντοπίζεται γύρω και ανάμεσα στα όργανα, στη θωρακική και κοιλιακή περιοχή. Μικρότερη ποσότητα λίπους βρίσκεται μέσα στα όργανα.

Η ποσότητα του αποθηκευτικού λίπους αντικατοπτρίζει την περίσσεια ενέργειας στον οργανισμό.

 

Ποια είναι τα φυσιολογικά όρια του λιπώδους ιστού;

 

Πως υπολογίζεται η παχυσαρκία;

Το πλεονάζον σωματικό λίπος οδηγεί σε αύξηση βάρους, υπερβαρότητα και παχυσαρκία.

Η αξιολόγηση της κατηγορίας σωματικού βάρους γίνεται με τη μέτρηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ ή ΒΜΙ) και δεν είναι κάτι άλλο από μια απλή πράξη: ΔΜΣ= Β/Υ2, όπου Β=βάρος σε κιλά και Υ= ύψος σε μέτρα. Σύμφωνα με το αποτελέσμα γίνεται η κατηγοριοποίηση του σωματικού βάρους σε ελλιποβαρές, φυσιολογικό, υπέρβαρο ή παχυσαρκία με αντίστοιχες διαβαθμίσεις.

Υπάρχουν φυσικά κι άλλοι δέκτες αξιολόγησης της παχυσαρκίας όπως η μέτρηση περιφερικών μετρήσεων κι η ανάλυση σύσταση σώματος.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία με την εμφάνιση τη παχυσαρκίας;

Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια, πολυπαραγοντική και πολύπλοκη ασθένεια που σχετίζεται με αυξημένη εναπόθεση λίπους στο σώμα, το οποίο μπορεί να βλάψει την υγεία.

Η παχυσαρκία μπορεί να συνδέεται με ή να οδηγήσει σε:

  • Αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
  • Καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση
  • Αυξημένο κίνδυνο για πολλά μη μεταδοτικά νοσήματα
  • Αυξημένο κίνδυνο 13 τύπων καρκίνου
  • Χρόνια αναπνευστικά προβλήματα/ Αποφρακτική άπνοια ύπνου
  • Δυσμενή επιρροή της υγείας, της αναπαραγωγής των οστών και του μυοσκελετικού συστήματος
  • Αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του COVID-19
  • Εμφάνιση πολλών άλλων νοσημάτων, επιρροή στην ποιότητα ζωής, όπως στον ύπνο ή στη μετακίνηση.

Η παχυσαρκία είναι μια νόσος με πολλές επιπλοκές στην υγεία του ασθενούς και δυσκολία στην καθημερινότητα του. Διαταράσσει την ψυχική του υγεία και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος μεταξύ λανθασμένων διατροφικών συνήθειων και τρόπου ζωής.