Έλενα Περλεπέ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Ξεκινά μια εποχή για εσένα με πολύ διάβασμα και αρκετό άγχος προκειμένου να πετύχεις και οι κόποι της προσπάθειας σου να μην πάνε χαμένοι… Μάθε λοιπόν, ότι η διατροφή εκείνη την περίοδο μπορεί να είναι σύμμαχος ή αντίπαλός σου…

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα σου δώσει την κατάλληλη ενέργεια που χρειάζεσαι πνευματικά και σωματικά για να ανταπεξέλθεις.. Αντίστοιχα, μια λάθος διατροφή με ακαταστασία και ανισορροπία στα γεύματα σου ή ασιτία μπορεί να οδηγήσει την προσπάθεια σου σε «ναυάγιο» καθώς μυαλό και σώμα δε θα έχουν τη δύναμη να σε υποστηρίξουν!

Πνευματική ενέργεια

Εκείνη την περίοδο η πνευματική ενέργεια που ξοδεύεις είναι μεγαλύτερη από τη σωματική οπότε πρέπει να έχεις διαύγεια για να μπορείς να διαβάσει με στόχο και προσήλωση.

Διατροφικά όμως τι χρειάζεσαι;

  • Πολλές Βιταμίνες

Πολλά φρούτα και λαχανικά καθημερινά κυρίως σε ωμή μορφή!

Σημαντικότερα: 1 ποτήρι χυμός πορτοκάλι ή πορτοκάλι, καρότο την ημέρα, καρότα, αποξηραμένες σταφίδες και κράμπερυ, φράουλα, αβοκάντο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως ρόκα, σπανάκι.

 

  • Λιπαρά οξέα ω3 & ω6

Ενισχύουν σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου, την πνευματική διαύγεια, την ενίσχυση της μνήμης!

Σημαντικότερα: λιπαρά ψάρια όπως γαύρος, σαρδέλα με τα κόκκαλα τους, καρύδια, αβοκάντο, φουντούκια.

 

  • Ψευδάργυρος

Ενισχύει την πνευματική διαύγεια και τη μνήμη του εγκεφάλου!

Σημαντικότερα: γιαούρτι, τυρί, αμύγδαλα, φασόλια, κολοκυθόσποροι, μοσχαρίσιο κρέας και κοτόπουλο.

 

  • Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12, εκτός των άλλων, είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη και ισορροπία του νευρικού συστήματος, την διατήρηση της ακεραιότητας του νευρικού ιστού (συμβάλλει στην αυτοσυγκέντρωση και στην μνήμη).

Σημαντικότερα: αυγό, κρέας, συκώτι, ψάρια

 

  • Χολίνη

Ευεργετικές είναι όμως και όσες τροφές είναι πλούσιες σε χολίνη καθώς ενισχύουν τη δυνατότητα της συγκέντρωσης.

Σημαντικότερα: αυγό, συκώτι, σοκολάτα

 

  • Νερό  και Υγρά

Απαραίτητη είναι η συχνή κατανάλωση νερού και υγρών (χυμοί, πράσινο τσάι, ρόφημα κακάο) καθημερινά και σε επαρκείς ποσότητες, καθώς η αφυδάτωση, μειώνει τη συγκέντρωση και μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό και κούραση.

 

Σωματική  ενέργεια

Όλα τα παραπάνω θρεπτικά στοιχεία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ισορροπία της διατροφής την περίοδο του άγχους και του στρες. Πρόσθεσε ήπια άσκηση ή περπάτημα μέχρι το τέλος των εξετάσεων, καθώς είναι μια πολύ καθιστική περίοδος για εσένα, τότε και εκτός των άλλων, θα σου δώσει ψυχολογική και σωματική ενέργεια για να συνεχίσεις την προσπάθεια σου!

 

Καλή επιτυχία!