Τα άτομα με διαβήτη αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές από τον κορωναϊό COVID-19

Γενικά, τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές όταν μολυνθούν από ιό. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαβήτη είναι κατά κύριο λόγο πρόβλημα χειρότερης έκβασης από τη νόσηση από τον ιό και όχι μεγαλύτερων πιθανοτήτων να προσβληθούν από τον ιό.

Στην Κίνα, όπου έχουν σημειωθεί τα περισσότερα κρούσματα μέχρι στιγμής, τα άτομα με διαβήτη είχαν πολύ υψηλότερα ποσοστά σοβαρών επιπλοκών και θανάτου από ότι τα άτομα χωρίς διαβήτη. Αναμένεται ότι ο ρυθμός θνησιμότητας θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς θα βελτιώνεται η ανίχνευση και η θεραπεία αυτού του συγκεκριμένου ιού.

Ο κορωναϊός COVID-19 αποδεικνύεται πιο σοβαρή ασθένεια από την εποχική γρίπη για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με διαβήτη. Όλες οι συνήθεις προφυλάξεις για την αποφυγή της λοίμωξης που έχουν αναφερθεί ευρέως, είναι ακόμη πιο σημαντικές όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση αυτού του ιού.

Οι προτεινόμενες προφυλάξεις ασφαλείας είναι οι ίδιες με εκείνες της γρίπης, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και ο βήχας και το φτέρνισμα που καλύπτεται σε χαρτομάντιλο που μετά ρίχνεται σε δοχείο απορριμμάτων ή στον αγκώνα. Δεν συνιστάται η χρήση μάσκας προσώπου από άτομα που δεν έχουν μολυνθεί.

Γενικά, δεν υπάρχει γνώση για ότι ο COVID-19 θα παρουσιάσει διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ του διαβήτη τύπου 1 και του τύπου 2. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι με κάθε τύπο διαβήτη ποικίλλουν στην ηλικία τους, τις επιπλοκές τους και πόσο καλά διαχειρίζονται το διαβήτη τους.

Τα άτομα που έχουν ήδη προβλήματα υγείας σχετιζόμενα με το διαβήτη τους είναι πιθανό να έχουν χειρότερα αποτελέσματα εάν προσβληθούν από τον COVID-19 από ότι τα άτομα με διαβήτη που δεν έχουν προβλήματα υγείας, ανεξάρτητα από τον τύπο διαβήτη που έχουν.

 

Πηγή: diabetes.org/coronavirus-covid-19