Σωματικές και ψυχικές διαταραχές μπορούν να διαρκέσουν μήνες μετά την ανάρρωση από Covid-19

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “Annals of Internal Medicine” έδειξε ότι οι ασθενείς που επιβιώνουν μετά από σοβαρή νόσηση με Covid-19, συχνά συνεχίζουν να έχουν προβλήματα με την υγεία τους, για μήνες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

Τα στοιχεία δείχνουν από τους 1.250 ασθενείς με Covid-19 που παρακολουθήθηκαν για δύο μήνες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, σχεδόν το 7% είχε πεθάνει και το 15% είχε εισαχθεί πάλι στο νοσοκομείο, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι είχαν δυσκολία να επιστρέψουν στην εργασία τους ή στο συνηθισμένο τρόπο ζωής τους.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι πρέπει να ακολουθηθεί μια διαφορετική προσέγγιση για τη φροντίδα της λοίμωξης Covid-19 μετά τη νοσηλεία της, λόγω των διαφόρων συνεπειών και επιπλοκών της. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην αρχική ομάδα μελέτης των 1.650 περίπου ασθενών με σοβαρή νόσηση από Covid-19, σχεδόν το 1/4 πέθανε ενώ νοσηλευόταν σε 38 νοσοκομεία των ΗΠΑ. Η έρευνα που αναφέρθηκε επικεντρώθηκε στο υπόλοιπο 75% που πήρε εξιτήριο κάποια στιγμή μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου του 2020.

Πηγή: https://consumer.healthday.com/11-18-covid-survivors-plagued-by-lingering-physical-mental-ills-2648940599.html