Πρωινό πριν το σχολείο! Πόσο σημαντικό είναι και γιατί δεν πρέπει να το παραλείπετε!

Έλενα Περλεπέ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Γιατί είναι ένα τόσο σημαντικό γεύμα;

Ο εγκέφαλος μετά τον βραδινό ύπνο, χρειάζεται ενέργεια όπου μέσω του μεταβολισμού θα μετατραπεί σε γλυκόζη, για να μπορέσει να διατηρηθεί το σάκχαρο του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα και να ξεκινήσει ισορροπημένα την ημέρα του, για να αποδώσει σε όλες τις δραστηριότητες.

Όταν παραλείπεται ή δεν καταναλώνεται επαρκώς το πρωινό, διαταράσσονται τα επίπεδα του σακχάρου και έχει σημειωθεί ότι συνδέεται με το αίσθημα της κόπωσης, με μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και απόδοσης στο σχολείο, μειωμένη διάθεση και αύξηση του τσιμπολογήματος.

Πότε είναι καλό να τρώει το παιδί το πρωινό του;

Από την ώρα που θα ξυπνήσει καλό είναι στο διάστημα 1 ώρας να έχει φάει το πρωινό του. Ειδικότερα, τώρα που έχουν ξεκινήσει τα σχολεία, είναι σημαντικό να φεύγει από το σπίτι με πρωινό για να μπορέσει από την πρώτη διδακτική ώρα να έχει διάθεση και ενέργεια. Αν πάρει μαζί του το πρωινό, αρχικά οι επιλογές του θα είναι πιο πλούσιες σε θερμίδες και κατά δεύτερον κατά πάσα πιθανότητα θα αμελήσει να το φάει.

Προτάσεις πρωινού γεύματος!

Τα γαλακτοκομικά έχουν σημαντικότατη θέση στο πρωινό του παιδιού οπότε δεν πρέπει να παρακάμπτεται. Η σύνθεση του πρωινού γεύματος πρέπει να είναι τέτοια ώστε να δώσει την ενέργεια που χρειάζεται το παιδί, να το χορτάσει και να είναι πλήρης.

Δεν είμαι από τους Διαιτολόγους-Διατροφολόγους που προτείνω για πρωινό στα παιδιά το συνηθισμένο και γρήγορο «γάλα με δημητριακά πρωινού». Ως επιστήμονας, ένα τέτοιο πρωινό θα του δώσει σχετικά ποιοτική ενέργεια (εξαρτάται βέβαια από τα δημητριακά πρωινού), αλλά όπως και να έχει κρύβεται ποσότητα ζάχαρης από πίσω που καλό είναι να αποφεύγεται, ειδικότερα το πρωί. Πιστεύω σε πιο παραδοσιακές γεύσεις που σίγουρα θα του προσφέρουν τα σωστά ενεργειακά αποθέματα.

Ας δούμε μαζί κάποιες προτάσεις:

  • ½ Τοστ (ιδανικά με τυρί τύπου γραβιέρα ή κασέρι 2 μερίδες) και 1 φρούτο
  • Ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο με ταχίνι ολικής, μέλι & κανέλα, 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών και 1 φρούτο
  • Ψωμί ολικής ή πολύσπορο με φυστικοβούτυρο , ½ μπανάνα & κανέλα, 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών και 1 φρούτο
  • 1 αυγό βραστό ή μελάτο, ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο, 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών και 1 φρούτο
  • ½ γιαούρτι στραγγιστό 2% με 1-2 μπισκότα ολικής άλεσης τύπου πτι-μπερ, 1 φρούτο, 1 κ.γ. ταχίνι, μέλι & κανέλα
  • Ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο 1 φέτα με λίγο βούτυρο & σπιτική μαρμελάδα και 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών
  • Ομελέτα με 1 αυγό ή αυγό scramble ψωμί πολύσπορο ή ολικής άλεσης 1 φέτα και 1 μικρό ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι.

Να σημειωθεί πως ο όγκος του πρωινού γεύματος δεν είναι ίδιος για όλες τις ηλικίες, άρα το μέγεθος της μερίδας προσαρμόζεται αναλογικά με την ηλικία. Μην αφήνετε το παιδί σας να φεύγει νηστικό για το σχολείο ή μόνο με ένα ποτήρι γάλα βιαστικά στο πόδι, επειδή θέλει να ξυπνήσει ίσα ίσα πριν πάει σχολείο. Ένας προγραμματισμός τουλάχιστον 30’ πριν το σχολείο, ιδανικά 1 ώρα πριν, για να γίνουν όλα με ηρεμία.