Προετοιμασία αποθήκευσης τροφίμων για τον χειμώνα. Μάθε γιατί είναι σημαντική!

Έλενα Περλεπέ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Η προετοιμασία των τροφίμων για τον χειμώνα είναι πολύ σημαντική καθώς θα σου γλιτώσει χρόνο, κόπο, χρήματα και θα έχεις πιο ποιοτικά γεύματα στη διατροφή σου.

Αν νομίζεις ότι ο διατροφολόγος ασχολείται μόνο σε ό,τι σε αφορά σχετικά με το βάρος σου κάνεις λάθος! Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να σε καθοδηγήσει να διαχειριστείς σωστά την συντήρηση των τροφίμων, πως να κάνεις σωστότερες και ποιοτικότερες επιλογές που όλα αυτά σχετίζονται και με την υγεία του οργανισμού σου.

Θα σου πω λοιπόν τι κάνω εγώ!

Κάθε χρόνο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ξεκινάω την προετοιμασία των καλοκαιρινών λαχανικών για αποθήκευση μέσα στον χειμώνα. Φτιάχνω χειροποίητες σάλτσες ντομάτας σε βαζάκια, αποθηκεύω πιπεριές στον καταψύκτη, ανοίγω χειροποίητα φύλλα και φτιάχνω πίτες και τα αποθηκεύω στον καταψύκτη, φτιάχνω σπιτικές μαρμελάδες.

Που με βοηθάει αυτό;

Λόγω της πιεσμένης καθημερινότητας μου, με πολλές ώρες εργασίας και να λείπω αρκετά από το σπίτι, μου εξοικονομεί κόπο, χρόνο και ενέργεια και όταν θα μαγειρέψω όλα γίνονται πιο γρήγορα.

Π.χ. θέλω να φτιάξω ένα λαδερό για να το έχω μαζί μου στο γραφείο την επόμενη ημέρα, έχω έτοιμη την σπιτική μου σάλτσα ντομάτας, βάζω τις έτοιμες κομμένες πιπεριές μου και μυρωδικά που έχω στην κατάψυξη, ρίχνω και τα υπόλοιπα λαχανικά που είναι φρέσκα (όπως κρεμμύδι, καρότο κ.λ.) και μέσα σε 10’ το πολύ έχω ένα λαδερό φαγητό στην κατσαρόλα να γίνεται με ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας μαγειρέματος. Επίσης, αυτή η τακτική με βοηθάει να τρώω υγιεινά με φρέσκα λαχανικά εποχής που έχουν απλά καταψυχθεί, αλλά ταυτόχρονα ποιοτικά και γευστικά.

Σκέψου λοιπόν, πόσα χρήματα ξοδεύεις μέσα στον χρόνο ή από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη για να αγοράζεις έτοιμες σάλτσες ντομάτας (σε διάφορες μορφές της), την γεύση που έχεις από το φαγητό σε σχέση με τη φρέσκια σάλτσα ντομάτας και φυσικά ποιοτικά είναι υποδιαίστερο το φαγητό σου.

Για να δεις τη συνταγή για τη σάλτσα ντομάτας πάτησε εδώ:

https://perlepe.com/2022/09/recipes/%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%ac%ce%bb%cf%84%cf%83%ce%b1-%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b1%cf%82/

Άρα, δημιούργησε χρόνο να κάνεις την προετοιμασία σου για τον χειμώνα προκειμένου να τρως σωστά, υγιεινά και ποιοτικά, ειδικά τώρα που οι εποχές είναι πιο δύσκολες. Θα κουραστείς λίγο παραπάνω κάποιες ημέρες αλλά κάνεις εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για λίγο πιο μετά!