Ποιοι οι παράγοντες κινδύνου για κακή έκβαση της νόσησης από COVID-19 σε διαβητικά άτομα;


Μια μελέτη που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “Diabetologia” διαπίστωσε ότι οι άνδρες, η μεγαλύτερη ηλικία, οι χρόνιες παθήσεις υγείας και η θεραπεία με ινσουλίνη, είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για κακή έκβαση των διαβητικών ασθενών με COVID-19.

Η χρήση της ινσουλίνης ως θεραπεία, υποδηλώνει «μια προχωρημένη εξέλιξη του διαβήτη» και έτσι οι διαβητικοί που λάμβαναν ινσουλίνη για τον έλεγχο του διαβήτη τους, είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από COVID-19 από τα άτομα που δεν ήταν ινσουλινοθεραπευόμενα. Οι άνδρες με διαβήτη είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από COVID-19 από ότι οι γυναίκες με διαβήτη, και άτομα άνω των 65 ετών με διαβήτη είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τα νεότερα άτομα με διαβήτη.

Τα ευρήματα, βασισμένα σε δεδομένα από 22 μελέτες, που περιελάμβαναν 18.000 άτομα, αποκάλυψαν επίσης ότι τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για υψηλότερο κίνδυνο θανάτου μεταξύ των ασθενών με COVID-19 και διαβήτη.

Αυτές οι ομάδες των διαβητικών που αναφέρθηκαν, θα πρέπει, επομένως, να λάβουν πολύ νωρίτερα, μόλις διαγνωστούν, θεραπευτικές παρεμβάσεις, όπως η χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων, για επιτυχέστερη πρόληψη σοβαρής νόσησης ή θανάτου.


Πηγή: https://consumer.healthday.com/b-4-29-covid-19-and-advanced-diabetes-can-be-a-deadly-mix-study-2652793083.html