Έλενα Περλεπέ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Στην εποχή που διανύουμε, το περπάτημα όπως και κάποια ήπια αθλητική δραστηριότητα, αμελείται και παραβλέπεται σημαντικά. Είναι γνωστό, ότι μια ήπια φυσική δραστηριότητα, όπως είναι και το περπάτημα, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγείας μας… Ας δούμε κάποια από τα πολλαπλά οφέλη του!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ότι τα άτομα ηλικίας 18-64 ετών πρέπει να κάνουν 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα ή 75 λεπτά υψηλής έντασης αερόβια άσκηση ή έναν ισοδύναμο συνδυασμό μέτριας προς έντονης δραστηριότητας.

Το ελάχιστο γρήγορο περπάτημα πρέπει να είναι 30’ καθημερινά με ένταση ώστε να υπάρχει αυξημένη καρδιοαναπνευστική λειτουργία, αυξημένη ροή αίματος και να υπάρχει ελαφρώς το αίσθημα της κόπωσης και ίσως δυσκολίας της ήπιας αναπνοής.

 

Οφέλη για την υγεία:

Βοηθά στη μείωση του λιπιδαιμικου προφίλ: Αυξάνει τα επίπεδα της καλής (HDL) χοληστερόλη και μειώνει της κακής (LDL).

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος: λόγω της αυξημένης ανάγκης του οργανισμού να παράξει επιπλέον αίμα κατά τη διάρκεια της άσκησης, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και επιδρά θετικά στο λεμφικό σύστημα του οργανισμού, που είναι υπεύθυνο και για τις κατακρατήσεις του σώματος.

Βελτιώνει τη διάθεση: κατά τη διάρκεια της άσκησης, αυξάνεται η παραγωγή της σεροτονίνης με τελικό αποτέλεσμα να βελτιώνεται η διάθεση του ατόμου.

Βελτιώνει την ψυχική υγεία: σημαντικό να περπατά κάποιος σε εξωτερικούς χώρους με το φως του ήλιου καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι μας αποτρέπει από την εποχιακή κατάθλιψη (ειδικότερα φθινόπωρο και χειμώνα).

Αποτρέπει τη στυτική δυσλειτουργία: λόγω της αυξημένης ροής αίματος κατά τη διάρκεια του περπατήματος βελτιώνει και τη λειτουργία των γενετικών οργάνων.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου: Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, όσοι έχουν ήδη προσβληθεί από καρκίνο και κάνουν θεραπεία, λίγη ώρα περπατήματος μπορεί να είναι πολύ ευεργετική για τη βελτίωση και την ανάρρωσή τους, ενώ σε πολλούς μπορεί να ανοίξει και την όρεξη για φαγητό, κάτι με το οποίο αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι περισσότεροι.

Ενισχύει την οστική μάζα: Μέσα από την εκγύμναση των μυών βελτιώνεται και η οστική μάζα κάτι που λειτουργεί προληπτικά στην εμφάνιση οστεοπόρωσης.

Βελτιώνει τις τιμές του σακχάρου και τις ινσουλίνης: Έντονο περπάτημα τουλάχιστον 30’ ρυθμίζει τις τιμές της γλυκόζης και υπάρχει καλύτερος γλυκαιμικός έλεγχος. Ειδικότερα, αν το περπάτημα γίνει 1 ώρα μετά από βασικό γεύμα (μεσημεριανό ή βραδινό), οι τιμές του σακχάρου έχουν ομαλή έκβαση.

Μειώνει τους πόνους της αρθρίτιδας: επειδή είναι αερόβια άσκηση, μέσω της εκγύμνασης των μυών μειώνει και τους πόνους στις αρθρώσεις.

Ενισχύει την απώλεια βάρους: Ως αερόβια άσκηση, ειδικά όταν γίνεται με κάποια ένταση και διάρκεια, αυξάνει τη λειτουργία του μεταβολισμού, αυξάνονται οι καύσεις του οργανισμού και υπάρχει απώλεια λίπους σταδιακά.

Εγρήγορση και πνευματική διαύγεια: ενισχύεται η νευρολογική λειτουργία του οργανισμού που αποτρέπει τον εκφυλισμό εγκεφαλικών κυττάρων και αυτό οδηγεί σε εξασθένιση της μνήμης.