Οι ιδιαιτερότητες της παχυσαρκίας σε σχέση με τον κορωναϊό COVID-19

Οι πολλές και ποικίλες παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, φαίνεται ότι χειροτερεύουν την επίδραση του COVID-19 στην υγεία των παχύσαρκων ατόμων.

Πράγματι, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) ανέφεραν ότι τα άτομα με καρδιακή νόσο, υπέρταση και διαβήτη, που είναι οι συχνότερες επιπλοκές της παχυσαρκίας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από τον COVID-19.


Δεδομένων των εξαιρετικά υψηλών ποσοστών παχυσαρκίας σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα, φαίνεται ότι ένα υψηλό ποσοστό του πληθυσμού διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθεί από τον COVID-19. Επιπλέον, τα άτομα με παχυσαρκία που αρρωσταίνουν και χρειάζονται εντατική θεραπεία, παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες στη διαχείρισή τους, καθώς είναι πιο δύσκολο τεχνικά να διασωληνωθούν, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να υποβληθούν σε διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις, όπως πχ αξονική ή μαγνητική τομογραφία, καθώς υπάρχουν όρια βάρους σε αυτά τα μηχανήματα απεικόνισης, καθώς επίσης οι παχύσαρκοι ασθενείς είναι πιο δύσκολο να μεταφερθούν από το νοσηλευτικό προσωπικό και να μετακινηθούν ακόμη και πάνω στο κρεβάτι τους.


Για τα σοβαρά παχύσαρκα άτομα τα ειδικά κρεβάτια και ο ειδικός εξοπλισμός μετακίνησης και μεταφοράς τους είναι διαθέσιμα σε εξειδικευμένες χειρουργικές μονάδες βαριατρικής, αλλά ενδέχεται να μην είναι ευρέως διαθέσιμα σε άλλα νοσοκομεία και σίγουρα όχι σε όλες τις χώρες.

Σε γενικές γραμμές, τα συστήματα υγείας δεν είναι ήδη καλά διαμορφωμένα για τη διαχείριση ασθενών με παχυσαρκία και η τρέχουσα κρίση θα εμφανίσει αυτές τις περιορισμένες δυνατότητες ακόμη περισσότερο.

Πηγή: wordobesity.org