Οι αυξομειώσεις του σωματικού βάρους σχετίζονται με παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου

Πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να διατηρήσουν φυσιολογικό το βάρος τους, αλλά επανειλημμένα ακολουθούν διάφορες δίαιτες και χάνουν βάρος και επανακτούν βάρος, γνωστές ως δίαιτες yo-yo. Μια νέα μελέτη που περιελάμβανε περίπου 500 γυναίκες στην περιοχή της Νέας Υόρκης, μέσης ηλικίας 37 ετών και μέσου Δείκτη Μάζας Σώματος 26 kg/m2, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έχασαν τουλάχιστον 10 λίβρες (περίπου 5 κιλά), αλλά στη συνέχεια ξαναπήραν αυτό το βάρος μέσα σε ένα χρόνο, ήταν πιο πιθανό να έχουν αυξημένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Όσο περισσότερες φορές κάποιος αυξομειώνει το βάρος του, κάνει yo-yo βάρους, τόσο χειρότερη είναι η καρδιαγγειακή του υγεία.

Η δίαιτα yo-yo επίσης, δεν βοηθούσε τις γυναίκες να κρατούν το βάρος τους σε υγιές εύρος. Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έχουν το φαινόμενο yo-yo στο βάρος τους κατ’ επανάληψη, είχαν κατά 82% λιγότερες πιθανότητες να βρίσκονται σε φυσιολογικό βάρος. Οι αυξομειώσεις βάρους είναι εξαιρετικά συχνές, μάλιστα κάποιες είχαν έως και 20 κύκλους αυξομείωσης. Ακόμη και ένα ή περισσότερα επεισόδια κυκλικής αυξομείωσης βάρους στο ιστορικό των γυναικών, συνδεόταν με χειρότερη υγεία.

Πηγή: https://consumer.healthday.com/vitamins-and-nutrition-information-27/dieting-to-lose-weight-health-news-195/yo-yo-dieting-can-take-a-toll-on-your-heart-743590.html