Έλενα Περλεπέ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, μια γιορτή τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους! Πρόκειται ίσως για την ομορφότερη γιορτή όλου του χρόνου, καθώς αρχίζει όλους να μας περιτριγυρίζει η μαγεία των εορτών. Σε αυτό το κλίμα διάθεσης, θέλουμε να βάλουμε τα καλά μας ρούχα, να εντυπωσιάσουμε, να γίνουμε ομορφότεροι και φυσικά να έχουμε την καλύτερη δυνατή σιλουέτα!

Και κάπου εκεί, αρχίζει ένας πανικός, να αδυνατίσουμε όσο γίνεται περισσότερο πριν τις γιορτές! Κάθε χρόνο στα Διαιτολογικά Γραφεία είναι ένα μόνιμο θέμα συζήτησης, μετά τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου και την παρέλαση, να μπαίνει ένα πλάνο διατροφής με στόχο την απώλεια κιλών μέχρι τότε!

Φυσικά, μιλάμε για ρεαλιστικούς στόχους, σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε διαιτώμενου, και όχι μείον 10 κιλά σε ένα μήνα ή δίαιτες αποτοξίνωσης κ.α. που μπορεί να επιθυμεί το άτομο.

Ας δούμε τι μπορούμε να καταφέρεις μέχρι τότε…

Πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει λόγος να σε πιάνει άγχος και πανικός να χάσεις κάποια κιλά! Να θυμάσαι οι γρήγορες λύσεις δε θα σε βοηθήσουν στο τέλος, θα ξαναπάρεις μάλλον όσα έχασες και ίσως προσθέσεις κι άλλα εν όψει εορτών! Πάμε λοιπόν, να δούμε κάποιες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν…

  • Ξεκίνα την ημέρα σου με πρωινό γεύμα και μη το κάνεις skip

Ο καφές μόνο δεν είναι πρωινό… Ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια για να ξεκινήσει την ημέρα του.

  • Μην κάνεις skip γεύματα… Κάνε τα λεγόμενα 5 γεύματα την ημέρα

Με το να τρως μια φορά την ημέρα το μόνο που καταφέρνεις είναι να προσθέτεις βάρος και όχι να αφαιρείς… Ο οργανισμός σου για να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα του χρειάζεται σωστή ενέργεια όπου αυτό προέρχεται μέσα από σωστές επιλογές γευμάτων στην κατάλληλη συχνότητα.

  • Κατανάλωσε φρούτα και λαχανικά…

Αυτές οι κατηγορίες τροφίμων είναι και οι πιο παραμελημένες… Κατανάλωσε τουλάχιστον 3 μερίδες φρούτων και 2 μερίδες λαχανικών ημερησίως.

  • Μην τρως μόνο ψητό με σαλάτα για γρήγορο αποτέλεσμα!

Θα καταφέρεις ένα βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα αλλά δε θα είναι σωστή απώλεια κιλών καθώς δημιουργείς στέρηση στον οργανισμό σου και αποκλείεις σημαντικές ομάδες τροφίμων.

  • Δες και έλεγξε πόση ζάχαρη και αλάτι καταναλώνεις καθημερινά…

Αν είσαι από αυτούς που καταναλώνουν αρκετούς ή έτοιμους (από μαγαζί) καφέδες πρόσεξε τη ζάχαρη που καταναλώνεις! Μην προσθέτεις επιτραπέζιο αλάτι στο φαγητό σου!

  • Πιες αρκετό νερό…

Διανύουμε την περίοδο του χειμώνα και ακούω αρκετά συχνά ότι «δε μπορώ να πιω νερό, κάνει κρύο».. Δεν έχει σημασία να καταναλώσει τα λεγόμενα 2 λίτρα ημερησίως καθώς αυτό δεν ισχύει για όλους. Ο καθένας μας έχει τις δικές του εξατομικευμένες ανάγκες και σε νερό οπότε ξεκίνησε με μια μεγαλύτερη προσπάθεια από ότι συνήθως!

  • Περπάτησε… Ασκήσου…

Δεν καταλαβαίνω γιατί όταν γίνεται αναφορά στην άσκηση το μυαλό σου πρέπει να πηγαίνει μόνο στο γυμναστήριο…;;; Ξεκίνησε με γρήγορο περπάτημα τουλάχιστον 30’ καθημερινά ή αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα και επέλεξε ένα είδος γυμναστικής που σου αρέσει… Ας πούμε για εμένα παράδειγμα, αν με βάλεις μέσα σε ένα γυμναστήριο να κάνω μονότονα όργανα καλύτερα «σκότωσε με».. Ως πρώην αθλήτρια κολύμβησης, φυσικά μου αρέσει η κολύμβηση και αμέσως μετά Pilates reformer και aerial yoga..  Εσύ διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει περισσότερο!

Οι συμβουλές είναι αρκετές που μπορώ να σου πω αλλά καλύτερα να επισκεφθείς ένα Επιστήμονα Διαιτολόγο – Διατροφολόγο προκειμένου να σε βοηθήσει στις προσωπικές σου ανάγκες! Μη προτιμάς γρήγορες και εύκολες λύσεις καθώς αντί να πετύχεις τον στόχο σου θα καταλήξεις ίσως με παραπάνω κιλά στις γιορτές… Ψυχραιμία και με ρεαλιστικούς στόχους μπορείς να επιτύχεις το αποτέλεσμα που θέλεις!