Έλενα Περλεπέ

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

Μια συχνή ερώτηση την περίοδο της νηστείας είναι αν μπορεί  η νηστεία να συνδυαστεί με την απώλεια βάρους και να μην εμποδίσει την προσπάθεια μας να χάσουμε βάρος. Η απάντηση είναι ότι με σωστή καθοδήγηση μπορεί η περίοδος της νηστείας της Σαρακοστής να είναι σύμμαχος μας και όχι αντίπαλος μας.

Σε αυτό το σημείο, παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο όπως το ιατρικό ιστορικό του διαιτώμενου, η κατάσταση της υγείας του στην παρούσα φάση και οι διατροφικές ελλείψεις, η θρησκευτική πεποίθηση του καθώς οι διατροφικές του προτιμήσεις προκειμένου να εφαρμοστεί σωστά και ισορροπημένα ένα πρόγραμμα διατροφής με σκοπό την απώλεια βάρους.

Η νηστεία της Σαρακοστής χαρακτηρίζεται κυρίως από αποχή προϊόντων ζωικής προέλευσης, γαλακτοκομικών προϊόντων, ψάρι και αυγά ενώ είναι σε αφθονία η κατανάλωση τροφών όπως τα όσπρια, λαδερά, ξηροί καρποί και ελιές, φρούτα και λαχανικά. Τα τελευταία χρόνια όμως, πολλοί νηστεύουν μόνο από το κρέας και το ψάρι και τα υπόλοιπα τρόφιμα ζωικής προέλευσης συνεχίζουν να τα καταναλώνουν οπότε σε αυτή την περίπτωση επέρχεται μεγαλύτερη ισορροπία στο διατροφικό πλάνο ειδικότερα αν ο διαιτώμενος έχει αρκετές διατροφικές ιδιαιτερότητες.

Ένα βασικό σημείο στην περίοδο της νηστείας σε σχέση με το αδυνάτισμα, είναι η κάλυψη του οργανισμού τόσο θρεπτικά, να παίρνει με σωστούς συνδυασμούς τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όσο και ενεργειακά, δηλαδή τις σωστές θερμίδες που χρειάζεται ξεχωριστά και εξατομικευμένα ο καθένας μας. Άρα, ο σωστός συνδυασμός τροφών και η ποσότητα παίζουν καθοριστικό ρόλο ώστε η δίαιτα να μην πάει περίπατο…

Οι περισσότεροι άνθρωποι, στο άκουσμα της νηστείας, πιστεύουν ότι δεν έχουν επιλογές γευμάτων ή νομίζουν ότι δε χορταίνουν και το ρίχνουν στο ψωμί, στα κράκερ και τα παξιμάδια, στους ξηρούς καρπούς, στα ζυμαρικά σε μεγάλες ποσότητες και στα λαδερά που είναι πνιγμένα στο ελαιόλαδο…

Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι και μπορεί να σε βοηθήσει ο ειδικός. Ο Επιστήμονας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος είναι ο κατάλληλος επιστήμονας και σύμμαχος στην προσπάθεια σου και αυτός που θα σε καθοδηγήσει και θα σε εκπαιδεύσει να κάνεις νηστεία σωστά και ισορροπημένα χωρίς διατροφικές ελλείψεις.

Ανάλογα λοιπόν, τις ανάγκες του διαιτώμενου, παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το σωματικό βάρος και η ιατρική κατάσταση του καθώς και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι αυτοί που καθορίζουν τους σωστούς συνδυασμούς τροφών χωρίς να επιβαρύνουν την προσπάθεια του για απώλεια βάρους.

Τέλος, η σωματική άσκηση και το περπάτημα καθώς και η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού συμβάλλουν σημαντικά ώστε να ενισχυθεί η απώλεια βάρους.