Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού. Μια σημαντική μέτρηση για τον οργανισμό σου!

Έλενα Περλεπέ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Τι ονομάζουμε Μεταβολισμό;

Μεταβολισμό ονομάζουμε τη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια μέσα από μια βιοχημική διεργασία όπου συνδέονται τα θρεπτικά συστατικά με οξυγόνου και παράγεται η απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργεί ο οργανισμός και υπολογίζεται σε θερμίδες.

Η ενέργεια αυτή, χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την εκτέλεση των βασικών λειτουργιών του, όταν βρίσκεται σε ηρεμία, καθώς επίσης για την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με φυσική δραστηριότητα, εργασία, άθληση, τρόπο ζωής κ.α.

 

Τί είναι ο Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας (RMR);

Είναι η ελάχιστη ενέργεια, σε θερμίδες, που χρειάζεται ο οργανισμός για να διεκπεραιώσει βασικές ζωτικές λειτουργίες όπως η αναπνοή, ο χτύπος της καρδίας, η ρύθμιση της πίεσης και όχι μόνο, σε κατάσταση απόλυτης ηρεμίας, χωρίς καμία φυσική δραστηριότητα.

Σε άτομα που κάνουν για παράδειγμα καθιστική εργασία, το 80% της συνολικής τους ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης μπορεί να αντιπροσωπεύει το Μεταβολικό Ρυθμό Ηρεμίας. Το αντίθετο μπορεί να συμβεί και με έναν αθλητή που έχει έντονη και συχνή αθλητική δραστηριότητα σε εβδομαδιαία βάση.

Η ποσότητα αυτή διαφέρει κατά πολύ από άτομο σε άτομο. Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ηλικία, φύλλο, τον τρόπο ζωής, ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές, φαρμακευτική αγωγή, άθληση καθώς και άλλους παράγοντες.

 

Τα τελευταία χρόνια, εμείς οι διαιτολόγοι ακούμε μόνιμα συμπεράσματα από διαιτώμενους ότι φταίει ο μεταβολισμός, ότι δεν «καίει θερμίδες» ο μεταβολισμός και διάφορες τέτοιου είδους εκφράσεις, χωρίς κάποιος να έχει πραγματοποιήσει την εξέταση.

 

Στην εποχή μας, λαμβάνονται πολλοί παράγοντες υπόψη για το αποτέλεσμα σχετικά με τη διαχείριση του βάρους οπότε ο ειδικός είναι αυτός που θα δείξει και θα καθοδηγήσει να γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές στην ζωή του διαιτώμενου προκειμένου να επιτευχθεί ένας στόχος για καλυτέρευση της υγείας και εικόνας του οργανισμού του.

 

Πριν λοιπόν, βάλεις τον οργανισμό σου σε μια διαδικασία στέρησης και εφαρμόσεις εξαντλητικές δίαιτες, ενημερώσου σωστά από έναν Επιστήμονα Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, τόσο για την εξέταση του Βασικού Μεταβολισμού όσο και για μια διαγνωστική συνεδρία για να καθοδηγηθείς σωστά, με έγκυρο και επιστημονικό τρόπο καθώς και με ασφάλεια για να πετύχεις τον στόχος σου! Μην στηρίζεσαι σε εύκολες και γρήγορες λύσεις καθώς επιβαρύνουν τον οργανισμό σου και την υγεία σου!