Έλενα Περλεπέ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Σκέψεις όπως….

«Υπάρχει κατάλληλη εποχή για να αδυνατίσω;» «Θα ξεκινήσω λίγο πριν μπει το καλοκαίρι για να έχω όμορφο σώμα στην παραλία!» «Να χάσω γρήγορα και άμεσα για γίνω νονός ή κουμπάρος κ.λ », δημιουργούν ερωτήματα για το πότε κάποιος πρέπει να ξεκινήσει μια δίαιτα.

 

Υπάρχει τελικά κατάλληλη εποχή για να χάσουμε βάρος;

Οι επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι η περίοδος μεταξύ από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι και αρχές Μαρτίου είναι οι πιο κατάλληλες και ο βασικός και σημαντικότερος λόγος είναι ότι είμαστε ήδη μακριά από τις εορταστικές περιόδους. Συνεπώς, είμαστε μακριά από πειρασμούς που ενδέχεται να «δυσκολέψουν» την προσπάθεια μας, και μάλιστα στο ξεκίνημά τους.

 Ένας άλλος λόγος είναι οι καιρικές συνθήκες. Ο καιρός ανοίγει, οπότε συνήθως και πεινάμε λιγότερο. Το γεγονός αυτό, δικαιολογείται και βιολογικά αλλά και πρακτικά. Κάνοντας δίαιτα το βασικό συστατικό που θέλουμε να διώξουμε είναι το σωματικό μας λίπος. Ωστόσο, πέρα από το ανεπιθύμητο ή περίσσιο, το λίπος αποτελεί και μια από τις βασικότερες αποθήκες ενέργειας του οργανισμού αλλά και ένα μονωτικό υλικό (το υποδόριο όπως λέμε λίπος) κάτω από το δέρμα. Το χειμώνα λοιπόν, που η θερμοκρασία πέφτει, ο οργανισμός αφενός «ζητάει» περισσότερη ενέργεια, αφετέρου δεν αποχωρίζεται εύκολα τη «φυσική του εσωτερική κουβέρτα» που είναι το λίπος. Για αυτό και συνήθως το χειμώνα χάνουμε πιο δύσκολα βάρος σε σχέση με το καλοκαίρι.

Σε γενικές γραμμές, το χρονικό διάστημα από Μάρτιο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θεωρείται η ιδανικότερη περίοδος για να ξεκινήσουμε δίαιτα. Το φως και η ζέστη μάς κάνουν πιο δραστήριους, επομένως είναι ευκολότερο να χάσουμε βάρος. Επιπλέον, το αυξημένο φως επηρεάζει τις χημικές διεργασίες του εγκεφάλου και μας δημιουργεί καλή διάθεση, οπότε είναι ευκολότερο να μπούμε σε μια δίαιτα.  

 

Η απώλεια βάρους είναι μια διαδικασία όπου γίνονται αλλαγές στον οργανισμό όπως μεταβολικές και ορμονικές αλλαγές, βελτίωση στους δείκτες υγείας και στη λειτουργία του οργανισμού, ψυχολογικές αλλαγές, αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και πολλά άλλα…

Είτε πρόκειται για μικρή απώλεια βάρους είτε για μεγαλύτερη, είναι μια αλλαγή που θα επέλθει στο σώμα και πρέπει να είμαστε πιο έτοιμοι για αυτή την προσπάθεια.

Δεν υπάρχει κατάλληλη εποχή για αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών, αλλαγή του τρόπου ζωής μας και θέληση για βελτίωση της υγείας μας!

 

Επίσης, σημασία έχει να μην παίρνουμε βιαστικές αποφάσεις λόγω της εσωτερικής μας ανάγκης για αλλαγή. Αν αποσκοπείς στην αλλαγή βάρους και εικόνας σώματος σου κάνε ένα καλό οργανόγραμμα, σκέψου το σοβαρά και θέσε ρεαλιστικούς στόχους! Μην περιμένεις την τελευταία στιγμή να κλείσεις ραντεβού με τον Διαιτολόγο-Διατροφολόγο!

Θυμήσου! Ο οργανισμός χρειάζεται προσαρμογή σε οποιαδήποτε αλλαγή και αφορά το μεταβολικό σύστημα, το ενδοκρινολογικό, την κατάσταση υγείας του οργανισμού, το ανοσοποιητικό σύστημα κ.α. και φυσικά χρειάζεται χρόνος να αφομοιώσει αυτή την αλλαγή!