Καλοκαίρι και παιδί: Γιατί παίρνει βάρος στις διακοπές του καλοκαιριού;

Έλενα Περλεπέ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Είναι γεγονός, ότι ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε μια αύξηση βάρους στα παιδιά, χρόνο με τον χρόνο να γίνεται εντονότερο το φαινόμενο αυτό… Τι φταίει;

Το παιδί όταν θα ολοκληρώσει με τις σχολικές του υποχρεώσεις, μπαίνει σε κλίμα χαλάρωσης, ξεκούρασης, ξεγνοιασιάς και φυσικά αλλάζει το πρόγραμμά του. Ας δούμε τις συχνότερες αιτίες..

Ξυπνάει πιο αργά το πρωί!

Τα περισσότερα παιδιά στις διακοπές του καλοκαιριού ξυπνάνε πιο αργά, ειδικότερα τις πρώτες ημέρες μετά από το σχολείο. Καλό είναι να έχουν ξυπνήσει το αργότερο μέχρι τις 09:30.

Παραλείπει το πρωινό!

Συνήθως τα παιδιά στις διακοπές, επειδή ξυπνούν αργά και κάθονται σχεδόν αμέσως στον καναπέ να απολαύσουν τα παιδικά, ξεχνιούνται και παραλείπουν το πρωινό ή πίνουν μόνο το γάλα τους και πολλές φορές και αυτό με το ζόρι.

Κάθεται αρκετά στην διάρκεια της ημέρας!

Είναι γεγονός ότι τα παιδία, ειδικά των μεγάλων πόλεων, επειδή περιορίζονται οι χώροι που τα παιδιά μπορούν να παίξουν ελεύθερα, είναι περισσότερο σωματικά αδρανή. Αυτό πολλές φορές τα οδηγεί να θέλουν να τσιμπολογήσουν και κάτι χωρίς πραγματικά να το θέλουν και με αυτόν το τρόπο υπάρχει η τάση για να αυξηθεί το βάρους τους.

Ενασχόληση πολλές ώρες με οθόνες!

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό, δεν υπάρχει παιδί που να μην έμαθε την χρήση οθόνης και να υπάρχει ακόμη και εξάρτηση σε πολλά από αυτά. Οι παγκόσμιες συστάσεις είναι σαφείς! Τα παιδιά δε θα πρέπει να ξεπερνούν τη 1 ώρα καθημερινά σε χρήση οθόνης (υπολογιστής, τάμπλετ, κινητό κ.α. )

Κοιμάται αργά το βράδυ!

Όλα τα παιδιά στις καλοκαιρινές τους διακοπές κοιμούνται πιο αργά από το συνηθισμένο ωράριο, είτε είναι παρέα με τους φίλους τους και παίζουν σε πλατεία, είτε είναι σπίτι βλέποντας τηλεόραση ή μαζί με την οικογένεια και παίζουν. Δεν ξεκουράζονται αρκετά, αυτό οδηγεί στη δυσκολία τους να ξυπνήσουν το πρωί και έτσι ξεκινούν και όλα τα παραπάνω. Κατάλληλη ώρα ύπνου για παιδιά, ώστε να είναι και κοινωνικά δραστήρια είναι περίπου κατά τις 00:00!

Γκρινιάζει για πολλά φαγητά που δεν του αρέσουν και δε θέλει να τα φάει!

Οι συνήθεις ύποπτοι είναι: φρούτα και λαχανικά, όσπρια, λαδερά και ψάρι… Ειδικότερα αν υπάρχει κοντά παππούς και γιαγιά που του κάνουν τα χατίρια,  αυτό ενισχύεται με το να μαγειρευτεί δεύτερο φαγητό που συνήθως είναι πιο ανθυγιεινό από το βασικό γεύμα!