Ποια είναι η σχέση μεταξύ τους και ποιος ο ρόλος της διατροφής;

Έλενα Περλεπέ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 Το καλοκαίρι αποτελεί περίοδος ξεκούρασης, αναζωογόνησης και διέξοδος από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Χαρακτηρίζεται από αυξημένη διάθεση για διασκέδαση, ξενύχτι, αλκοόλ και ανεπαρκή ή πρόχειρη διατροφή. Συνέπεια όλων αυτών των παραγόντων, σε συνδυασμό με τα μπάνια στη θάλασσα, την ηλιοθεραπεία και την λανθασμένη υγιεινή, π.χ. να στεγνώνει το μαγιό πάνω στο σώμα της γυναίκας,είναι να πέφτει η άμυνα του οργανισμού και οι γυναίκες να είναι πιο επιρρεπείς και ευαίσθητες στις λοιμώξεις του γεννητικού συστήματος.    


Οι πιο συχνές λοιμώξεις του γεννητικού συστήματος τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι διαταραχές της έμμηνου ρήσεως όπως αμηνόρροια ή αλλαγή του κύκλου έμμηνου ρήσεως , κολπίτιδες από μύκητες, τριχομονάδες και αιμόφιλο του κόλπου και τραχηλίτιδα από χλαμύδια, μυκόπλασμα ή ουρεόπλασμα που χαρακτηρίζονται από έντονη φαγούρα και αυξημένα υγρά λευκής, κίτρινης και σπανιότερα κιτρινοπράσινης απόχρωσης.
Επιπλέον παράγοντες όπως η ενδυμασία, το σεξ ιδιαίτερα χωρίς προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της περιόδου, η χρήση ταμπόν και κυρίως οι στερητικές δίαιτες που έχουν την τάση να εφαρμόζουν οι γυναίκες τους καλοκαιρινούς μήνες επιβαρύνουν αρκετά τον οργανισμό και το γεννητικό σύστημα με αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης τέτοιου είδους λοιμώξεων.


Όπως είναι γνωστό, η πρόληψη είναι το παν. Έτσι, η αποφυγή εμφάνισης τέτοιων λοιμώξεων επιτυγχάνεται, εκτός των άλλων, με επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού και σωστή διατροφή.


Επαρκής ενυδάτωση
Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, εκτός των υπολοίπων ιδιοτήτων,  αυξάνει την διούρηση με αποτέλεσμα αποβολή τοξινών και άχρηστων ουσιών από τον οργανισμό. Η επαρκής ενυδάτωση επιτυγχάνεται όχι μόνο με την αυξημένη κατανάλωση νερού αλλά και με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με αυξημένη περιεκτικότητα σε νερό όπως καρπούζι,πεπόνι, ροδάκινα, βερίκοκα, μπρόκολα, ντομάτα, αγγούρι και πορτοκάλια αλλά και με  χυμούς, τσάι, γάλα, γρανίτες και διάφορα άλλα ροφήματα.


Φρούτα και λαχανικά
Εκτός από την ενίσχυση της ενυδάτωσης, είναι εξαιρετικές πηγές  σε βιταμίνες C, E και  φλαβονοειδή  ενισχύοντας τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Η βιταμίνη C αυξάνει τα  λεμφοκύτταρα με αποτέλεσμα να αυξάνεται και το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.


Αυξημένη κατανάλωση προβιοτικών τροφίμων
Μια διατροφή εμπλουτισμένη με γάλα, γιαούρτι και τυρί λόγω της περιεκτικότητας τους σε προβιοτικά. Τα προβιοτικά περιέχουν μη παθογόνους οργανισμούς που εγκαθίστανται στο έντερο βελτιώνοντας την μικροβιολογική χλωρίδα του εντέρου και ενισχύουν την φυσική άμυνα του οργανισμού.


Αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε σελήνιο και σε ασβέστιο
Το σελήνιο είναι συστατικό πολλών ενζύμων και λειτουργεί σε συνεργασία με τη βιταμίνη Ε. Βρίσκεται στα θαλασσινά, στο κρέας και  στα δημητριακά. Το ασβέστιο συντελεί στην ορμονική λειτουργία και βρίσκεται στο γάλα και προϊόντα γάλακτος, στο ιχθυέλαιο,στο αυγό και στα πράσινα λαχανικά.