Η φυτική διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Διατροφή που εστιάζει στο κρέας, στα τηγανητά, στα μεταποιημένα τρόφιμα και στα σακχαρούχα ποτά, συσχετίστηκε με 72% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ η τήρηση ενός φυτικού σχεδίου συνδέθηκε με μείωση του κινδύνου κατά 41%, σύμφωνα με μια μελέτη στο ιατρικό περιοδικό “Journal of the American College of Cardiology”. Τα αποτελέσματα αυτά εξήχθησαν από δεδομένα για περισσότερους από 16.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 45 ετών και άνω, που συμμετείχαν σε μια μεγάλη μελέτη για εγκεφαλικά επεισόδια στις ΗΠΑ.

Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε καρδιακή νόσο στην αρχή της μελέτης. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που τους ρωτούσε για τη διατροφή τους και τις διατροφικές τους συνήθειες. Μετά από σχεδόν 9 χρόνια παρακολούθησης, 363 συμμετέχοντες εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια.

Το όφελος της φυτικής διατροφής ήταν σημαντικό, αλλά οι αρνητικές επιδράσεις της διατροφής που εστιάζει στο κρέας δεν παρατηρήθηκαν πλέον, αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, το μέγεθος της περιμέτρου της μέσης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη.

Πηγή: https://consumer.healthday.com/circulatory-system-information-7/heart-failure-news-753/veggies-fruits-and-grains-keep-your-heart-pumping-745368.html