Η κατανάλωση 6 φλυτζανιών καφέ καθημερινά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.

Η λήψη καφέ το πρωί είναι συνηθέστατη για πολλούς, αλλά πόσο είναι υγιής αυτή η συνήθεια;

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “The American Journal of Clinical Nutrition” διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 6 φλυτζανιών καφέ, μεγέθους 230 κυβικών εκατοστών (ml) την ημέρα, που το κάθε φλυτζάνι περιέχει 75 mg καφεΐνης, συσχετίστηκε με 22% υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, που είναι βασικός παράγοντας κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Τα ευρήματα, βασισμένα σε δεδομένα από περισσότερους από 300.000 ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου, ηλικίας 37 έως 73 ετών, αποκάλυψαν ότι οι φορείς της παραλλαγής γονιδίου CYP1A2 μπόρεσαν να μεταβολίσουν την καφεΐνη πολύ πιο γρήγορα από τους μη έχοντες το γονίδιο αυτό, αλλά παρόλα αυτά η γονιδιακή παραλλαγή δεν καθιστά τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης καφέ ασφαλέστερα για τους φορείς.

Εκτός της καφεΐνης, ένα φλυτζάνι καφέ περιέχει πάνω από 1.000 χημικές ενώσεις, οι οποίες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο για την υγεία και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ο καφές είναι το πιο δημοφιλές ποτό παγκοσμίως, με περίπου 3 δισεκατομμύρια φλυτζάνια να καταναλώνονται καθημερινά. Όμως, το κάθε φλυτζάνι καφέ μπορεί να έχει διαφορετικές συνέπειες σε διαφορετικούς ανθρώπους.

Άτομα που θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, θα ήταν καλό να λάβουν υπόψη τους αυτά τα ευρήματα.

 

Πηγή: https://consumer.healthday.com/vitamins-and-nutrition-information-27/caffeine-health-news-89/how-much-coffee-is-too-much-746531.html