Έλενα Περλεπέ

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

Με τον όρο γάλα, εννοούμε μόνο το γάλα πού προέρχεται από το άρμεγμα της αγελάδας, είναι νωπό, πλήρες, δεν έχει αποβουτυρωθεί, δεν έχει υποστεί αφυδάτωση (γάλα σκόνης) ή συμπύκνωση (γάλα εβαπορέ) και δεν περιέχει ξένες ύλες (εμπλουτισμένα γάλατα).

Ποια είναι η διατροφική αξία του γάλακτος;

Το φρέσκο γάλα, περιέχει όλα σχεδόν τα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, λιπαρά και υδατάνθρακες, περιέχει πολλές βιταμίνες όπως Α, του συμπλέγματος Β, D, Κ, σημαντικές ποσότητες σε ασβέστιο αλλά και φωσφόρο, κάλιο, ιώδιο, μαγνήσιο και άλλα σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Θα βρείτε και γάλα εμπλουτισμένο με ασβέστιο, σίδηρο, Ω3 λιπαρά, βιταμίνη D, στερόλες ή με μειωμένη λακτόζη.

Αναλυτικότερα…

Πρωτεΐνη και αμινοξέα

Η πρωτεΐνη είναι γνωστό ότι συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη και διατήρηση τόσο της μυϊκής μάζας, όσο και του οστικού ιστού. Το ήξερες, όμως, ότι 2 ποτήρια γάλα σου δίνουν 16gr πρωτεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας, που αντιστοιχεί στο 32% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα σε πρωτεΐνη;

Επίσης, οι ημερήσιες ανάγκες ενός ατόμου σε αμινοξέα, εκτός εκείνων της μεθειονίνης, καλύπτονται με 500 ml γάλακτος (2 ποτήρια)

Το γάλα είναι το μοναδικό τρόφιμο στη φύση που περιέχει υψηλής σημασίας πρωτεΐνη, γνωστή ως καζεΐνη. Τα πεπτίδια που προέρχονται από την καζεΐνη συμμετέχουν σε πολλές λειτουργίες του σώματος όπως να ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού, να ρυθμίζουν τη σωστή πίεση του αίματος, να βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες και διαθέτουν καταπραϋντικές ιδιότητες.

Υδατάνθρακες
Ένα ποτήρι γάλα περιέχει περίπου 11,5gr λακτόζη, η οποία απορροφάται με αργό ρυθμό από τον ανθρώπινο οργανισμό και διασπάται σε γλυκόζη για παροχή ενέργειας στον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η περιεκτικότητα του γάλακτος της αγελάδας σε χοληστερόλη είναι όμοια με του μητρικού γάλακτος, και ανέρχεται μόλις στο 1 mg στα 100 ml.

Λιπαρά
Το γάλα διαθέτει πάνω από 400 διαφορετικά λιπαρά οξέα που μόνο η φύση μπορεί να προσφέρει καθώς και τις απαραίτητες λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, Ε & K.

Ασβέστιο
Το γάλα αμέσως μας παραπέμπει στο ασβέστιο. Ήξερες ότι ένα μόλις ποτήρι γάλα καλύπτει το 40% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης για ενήλικες; Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη των οστών, των δοντιών και των νυχιών καθώς και του μυϊκού ιστού.

Βιταμίνη Α

Η υψηλή περιεκτικότητα του γάλακτος σε βιταμίνη Α ενισχύει την αύξηση των ιστών, βοηθά στη διαμόρφωσή τους κατά την ανάπτυξη του παιδιού, προφυλάσσει την υγεία του δέρματος και των ματιών και βοηθά στην όραση.

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, στον μεταβολισμό της ενέργειας, στο νευρικό σύστημα και στη λειτουργία του εγκεφάλου. Πολλοί άνθρωποι σήμερα, έχουν ανεπάρκεια σε Βιταμίνη Β12. Ήξερες όμως ότι ένα ποτήρι γάλα καλύπτει το 50% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε Βιταμίνη Β12;

Βιταμίνη C

Στο γάλα υπάρχουν όλες σχεδόν οι υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές βιταμίνες με πιο σημαντική πηγή τη Βιταμίνη C, η οποία δρα ενισχυτικά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει την άμυνα του παιδικού οργανισμού. Έτσι βοηθά στη διατήρηση της υγείας των παιδιών όσο είναι μικρά, αλλά και καθώς μεγαλώνουν.

Ριβοφλαβίνη ή Βιταμίνη Β2

Συμβάλλει σημαντικά στη γρήγορη ανάπτυξη των παιδιών και  συμμετέχει ενεργά στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια στον παιδικό οργανισμό.