Η αυξημένη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα

Οι άνδρες που είχαν, ως κύρια πηγή πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης, είχαν 23% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από τους άνδρες που είχαν πιο ισορροπημένη αναλογία ζωικής και φυτικής πρωτεΐνης στη διατροφή τους.

Η υψηλή πρόσληψη κρέατος ειδικότερα φάνηκε να σχετίζεται με δυσμενείς επιπτώσεις. Έτσι σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνδρες που έχουν διατροφή πλούσια σε κρέας, δηλαδή περισσότερα από 200 γραμμάρια την ημέρα, είχαν 23% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης από τους άνδρες, των οποίων η πρόσληψη κρέατος ήταν λιγότερο από 100 γραμμάρια την ημέρα.

Οι άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη έτρωγαν κυρίως κόκκινο κρέας. Οι περισσότερες συστάσεις διατροφής περιορίζουν σήμερα την πρόσληψη κόκκινου κρέατος και ιδιαίτερα του επεξεργασμένου κρέατος.

Στη Φινλανδία, για παράδειγμα, η συνιστώμενη μέγιστη πρόσληψη είναι 500 γραμμάρια την εβδομάδα. Η μελέτη της διαπίστωσε ότι η υψηλή συνολική πρόσληψη διαιτητικής πρωτεΐνης συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε άνδρες που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις ή καρκίνο κατά την έναρξη της μελέτης. Παρόμοια σχέση δεν βρέθηκε σε άνδρες χωρίς αυτές της ασθένειες.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν της επιπτώσεις της πρόσληψης πρωτεϊνών στην υγεία, ιδίως σε άτομα που έχουν προϋπάρχουσα χρόνια παθολογική κατάσταση. Η μελέτη βασίστηκε στη “Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study (KIHD)” που ανέλυσε της διατροφικές συνήθειες περίπου 2.600 Φινλανδών ανδρών, ηλικίας μεταξύ 42 και 60 ετών κατά την έναρξη της μελέτης, το διάστημα 1984-1989. Μελετήθηκε η θνησιμότητα αυτού του πληθυσμού σε μέσο όρο διαστήματος παρακολούθησης τα 20 έτη.

Πηγή: https://www.news-medical.net/news/20190410/Diet-rich-in-animal-protein-and-meat-linked-to-higher-risk-of-death.aspx