Η έκθεση στη ρύπανση κατά την κύηση, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας του παιδιού.

Μια μελέτη στην Περιβαλλοντική Υγεία διαπίστωσε ότι τα παιδιά ενδέχεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας εάν οι μητέρες τους εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η μελέτη περιέλαβε 123 ζευγάρια μητέρων-βρεφών στην περιοχή του Λος Άντζελες. Πριν από την εγκυμοσύνη, περίπου το ένα τρίτο των μητέρων είχαν φυσιολογικό βάρος, το ένα τρίτο ήταν υπέρβαρο και το ένα τρίτο ήταν παχύσαρκες. Τα βρέφη των οποίων οι μητέρες εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξήθηκαν ασυνήθιστα γρήγορα τους πρώτους έξι μήνες τους, κερδίζοντας υπερβολικό λίπος που τους θέτει σε κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και σχετικών ασθενειών αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με τη μελέτη.

Επομένως, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν την έκθεσή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση, κλείνοντας τα παράθυρα σε ημέρες υψηλού όζοντος, μην κάνοντας άσκηση σε εξωτερικούς χώρους όταν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι υψηλά και αποφεύγοντας δραστηριότητες σε πολυσύχναστους δρόμους.

Αυτή είναι η τελευταία χρονικά έρευνα που δημοσιεύτηκε και υποδηλώνει ότι η κακή ποιότητα του αέρα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην επιδημία της παχυσαρκίας, ιδίως μεταξύ των ομάδων που τείνουν να ζουν σε μέρη με υψηλότερη έκθεση σε τοξικούς ρύπους.

Πηγή: University of Colorado at Boulder, news release, June 5, 2021.