Ζωικό Γάλα: Οι κατηγορίες του και όσα θέλουμε να ξέρουμε για αυτό!

Έλενα Περλεπέ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Παστεριωμένο

Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία «φρέσκο γάλα» είναι μόνο το γάλα που έχει υποστεί παστερίωση. Κανένα άλλο γάλα δεν μπορεί να ονομάζεται “φρέσκο”. Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα πρέπει να έχει επεξεργαστεί σε 71,7 °C για 15 δευτερόλεπτα. Έχει διάρκεια ζωής τρεις έως πέντε ημέρες (στο ψυγείο).

Ομογενοποιημένο

Είναι το γάλα που έχει υποστεί επεξεργασία ώστε το λίπος του να διαχέεται σε όλη τη μάζα του και άρα να είναι περισσότερο εύπεπτο. Το παστεριωμένο γάλα είναι σχεδόν πάντα ομογενοποιημένο, ενώ ανάλογα με το βαθμό της λιποπεριεκτικότητας χαρακτηρίζεται ως πλήρες (3,5% λιπαρά), μερικώς αποβουτυρωμένο (1,5% λιπαρά) και πλήρως αποβουτυρωμένο (0% λιπαρά).

Γάλα υψηλής παστερίωσης

Είναι αυτό που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία στους +110ο C έως +127ο C. Διατηρείται για 20-30 ημέρες και 4 ημέρες μετά το άνοιγμα, πάντα μέσα στο ψυγείο.

Γάλα μακράς διαρκείας

Έχει υποστεί αποστείρωση και υψηλή θερμική επεξεργασία, κοντά στους 135°C. Μπορεί να καταναλωθεί έπειτα από μήνες ή/και χρόνο.

Συμπυκνωμένο γάλα (εβαπορέ ή σακχαρούχου)

Το συμπυκνωμένο γάλα εκτός από παστερίωση υφίσταται και αποστείρωση με αποτέλεσμα να μπορεί να συντηρηθεί για πάνω από 1 χρόνο με θερμική επεξεργασία κοντά στους 145°C. Στο γάλα εβαπορέ πρέπει να αφαιρείται πάντα η σκόνη από το κουτί, γιατί μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από μικροοργανισμούς.

Αφυδατωμένο (Γάλα σκόνη)

Πρόκειται για γάλα  που έχει δεχθεί σχεδόν πλήρη απομάκρυνση του νερού.

Βιολογικό γάλα

Βιολογικό είναι το γάλα που προέρχεται από ζώα που έχουν τραφεί με ζωοτροφές βιολογικής καλλιέργειας τουλάχιστον για ένα εξάμηνο.

Κατσικίσιο γάλα

Το κατσικίσιο γάλα είναι πιο πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Είναι εύπεπτο, συμβάλει στην θεραπεία του γαστρικού έλκους και στην πρόληψη του καρκίνου.

Try to remember!

Όσο πιο υψηλή είναι η θερμική επεξεργασία του γάλακτος τόσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διατηρείται αλλά ταυτόχρονα χάνεται και ένα μεγάλο μέρος της θρεπτικής του αξίας! Καταστρέφονται ευαίσθητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως η βιταμίνη Β6 & Β12, η βιταμίνη C, το φιλικό οξύ και το αμινοξύ τυροσίνη. Το γάλα υψηλής παστερίωσης από τους Επιστήμονες Τροφίμων θεωρείται γάλα που υστερεί σε θρεπτικά συστατικά!

Για να μάθεις πληροφορίες και για το Φυτικό Γάλα, πήγαινε εδώ: https://perlepe.com/2022/01/articles/%cf%86%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b1-%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b7%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%8c%cf%83%ce%b1-%ce%b8/