Έλενα Περλεπέ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Τι είναι η αποτοξίνωση;

Αποτοξίνωση είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία το σώμα μας συνεχώς εξουδετερώνει και απομακρύνει επιβλαβείς ουσίες, τις λεγόμενες τοξίνες. Η απενεργοποίηση των τοξινών γίνεται κατά 75% στο συκώτι και κατά 25% στο έντερο, ενώ η αποβολή τους πραγματοποιείται μέσω των ούρων, των κοπράνων, της αναπνοής, του ιδρώτα και του σμήγματος.

Παλαιότερα, ο όρος τοξίνες αναφερόταν στα φάρμακα και στο αλκοόλ, ενώ ο όρος αποτοξίνωση “detox” στην απομάκρυνση αυτών των ουσιών. Σήμερα, στον όρο “τοξίνες” αναφερόμαστε σε μία ευρεία έννοια, περιλαμβάνοντας τους περιβαλλοντικούς ρύπους, συνθετικά χημικά, βαρέα μέταλλα, επεξεργασμένα τρόφιμα και άλλα επιβλαβή προϊόντα του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Δίαιτα αποτοξίνωσης θεωρείται μία, συνήθως μικρής διάρκειας, από μια ημέρα έως και μια εβδομάδα, διατροφική παρέμβαση που υπόσχεται την απομάκρυνση των τοξινών, ενώ πολλές φορές συγχέεται με τη γρήγορη και μεγάλη απώλεια βάρους. Οι δίαιτες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την πλήρη νηστεία, δηλαδή την αποχή από την κατανάλωση οποιουδήποτε τροφίμου ή την κατανάλωση μόνο χυμών ή συγκεκριμένων τροφίμων.

Είναι όμως αληθής ή παραπλανητικός ο ισχυρισμός αυτός;

Η γρήγορη και μεγάλη απώλεια βάρους που παρατηρείται όταν κάποιος ακολουθεί μία τέτοια δίαιτα, είναι αποτέλεσμα του αυστηρού περιορισμού της ενεργειακής πρόσληψης, δηλαδή του περιορισμού θερμίδων στη διάρκεια της ημέρας του διαιτώμενου. Αυτό που συμβαίνει τελικά στον οργανισμό σε αυτές τις δίαιτες, είναι να  έχουμε μόνο απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας και όχι απώλεια λιπώδους ιστού ! Άρα, πρόκειται για έναν παραπλανητικό ισχυρισμό με σκοπό να συγκεντρώσει αρκετούς θαυμαστές και να γίνει πιο γρήγορα γνωστή!

Είναι ασφαλείς οι δίαιτες αποτοξίνωσης;

Οι δίαιτες αυτές δεν είναι ασφαλείς και εγκυμονούν πολλούς κινδύνους! Δημιουργείται έλλειψη θρεπτικών συστατικών η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκειες βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ενώ η χαμηλή πρωτεϊνική πρόσληψη έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μυϊκής μάζας. Συχνά παρατηρείται κατάχρηση ουσιών, όπως είναι τα καθαρτικά και τα διουρητικά, τα οποία επιδρούν αρνητικά στη φυσιολογική λειτουργία του ήπατος, των νεφρών και του εντέρου.