Έλενα Περλεπέ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Τι εννοούμε με τον όρο «γάλα»;

Αφορά το γάλα που προέρχεται από την αγελάδα μέσω του αρμέγματος. Είναι νωπό, πλήρες, δεν έχει αποβουτυρωθεί, δεν έχει υποστεί αφυδάτωση (γάλα σκόνης) ή συμπύκνωση (γάλα εβαπορέ) και δεν περιέχει ξένες ύλες (εμπλουτισμένα γάλατα).

 

Ποια είναι η διατροφική αξία του γάλακτος;

Το γάλα θεωρείται το πολυτιμότερο και το πλέον αναντικατάστατο τρόφιμο της παιδικής διατροφής. Δεν είναι τυχαίο, ότι η διατροφή των νεογέννητων εξαρτάται αποκλειστικά από το γάλα (τους πρώτους 6 μήνες ζωής του) και αυτό σημαίνει ότι περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την ανάπτυξή του. Το γάλα αποτελεί άριστη πηγή ασβεστίου, πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπιδίων, βιταμινών Α, C, του συμπλέγματος Β (B2, Β6, Β12), D καθώς έχει σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Αποτελεί απαραίτητη τροφή για τα παιδιά καθώς συμβάλλει και συμμετέχει ενεργά στη σωστή ανάπτυξη των οστών, των δοντιών και των ιστών του σώματος, μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση παχυσαρκίας και διαβήτη και βοηθά στην ενυδάτωση του σώματος.

 

Γιατί το γάλα είναι σημαντικό;

Ο λόγος… για το ασβέστιο που περιέχει. Το 99% του ασβεστίου που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα, βρίσκεται στα κόκκαλα, στα δόντια και στα νύχια. Το υπόλοιπο 1% βρίσκεται στους ιστούς και στα υγρά του σώματος και χρησιμοποιούνται στη δομή των κυττάρων και συμμετέχει σε άλλες λειτουργίες. Με άλλα λόγια, το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού, κάνει τα κόκκαλά του πιο γερά, αποτελεί ασπίδα για γερά δόντια και προστατεύει από την οστεοπόρωση.

Πολλά παιδιά όμως σήμερα, αποφεύγουν να πίνουν γάλα ή το σταματούν σε μικρή ηλικία ή πίνουν ποσότητες χαμηλότερες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός του.

 

Πόσο γάλα χρειάζεται ένα παιδί καθημερινά;

Οι ανάγκες σε ασβέστιο αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία του ατόμου.

κάτω των 6 μηνών: 200 mg

6-12 μήνες: 260 mg

1-3 ετών: 700 mg

4-8 ετών: 1.000 mg

9-18 ετών: 1.300 mg

Το γάλα μπορεί να αντικατασταθεί από γιαούρτι ή τυρί, καθώς και τα 3 αυτά προϊόντα είναι οι πλουσιότερες πηγές ασβεστίου.  1 μερίδα αντιστοιχεί σε 1 ποτήρι γάλα ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι (180-200 γρ) ή 1 μερίδα τυρί (30 γρ).

 

Να δίνω στο παιδί γάλα με σκόνη κακάο;

Η ανάμειξη γάλακτος με σκόνη κακάο μπορεί να το κάνει πιο ελκυστικό και εύγευστο για τα παιδιά, αλλά μειώνεται η θρεπτική του αξία. Το κακάο περιέχει οξαλικό οξύ, το οποίο μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου, ενώ τα σοκολατούχα γάλατα που κυκλοφορούν περιέχουν συνήθως μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, η οποία έχει συνδεθεί με παχυσαρκία, προδιάθεση για ανάπτυξη διαβήτη και ανάπτυξη τερηδόνας. Δεν υπάρχει λόγος το παιδί να μάθει αυτή τη γεύση ενώ ζάχαρη μπορεί να πάρει και από άλλες πηγές. Μπορούμε να το «ξεγελάσουμε» με την προσθήκη σκόνης κανέλας ή/και λίγο μέλι (ίσα ίσα να αλλάξει λίγο το χρώμα του).